Pátek, 29. března 2024

Firma přes nařízení úřadů neodvezla z Vratimova palivo z lagun

Firma přes nařízení úřadů neodvezla z Vratimova palivo z lagun

Tuny alternativního paliva vyrobeného z ropných látek z takzvaných ostravských lagun po bývalé chemičce stále zůstávají uskladněné ve Vratimově na Frýdecko-Místecku. Přestože ho tam firma Baltom skladovala nelegálně, hromady paliva stále neodvezla. Za skladování už dostala stotisícové pokuty od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) i vratimovského stavebního úřadu. ČTK to řekla vratimovská starostka Dagmar Hrudová (ČSSD).

"Palivo měla firma odstranit do 30. června. Stále ale zůstává na místě na velkých hromadách," uvedla starostka. Firma Baltom podle ní tvrdí, že nemá na odvoz materiálu peníze. Údajně jí sdružení firem Čistá Ostrava, které má čištění velkých ropných jezer po chemičce v Ostravě na starosti, dluží peníze. Radnici firma poslala vyjádření, podle kterého potřebují na odstranění hromad paliva 28 milionů korun, sdružení firem Čistá Ostrava jim prý dluží 88 milionů korun. Jednatel Baltomu Miroslav Balcar Českému rozhlasu Ostrava potvrdil, že peníze hledají. Připravují kvůli tomu i právní kroky.

Mluvčí sdružení firem Čistá Ostrava Lubomír Zabavík řekl, že přerušili spolupráci se subdodavatelskou firmou Baltom, protože neskladovala vyrobené alternativní palivo správně. "I proto sdružení Čistá Ostrava pozastavila firmě platby," uvedl Zabavík. Celou situaci nyní řeší.

Radnice Vratimova se snaží obracet i na další instituce, aby jim pomohly situaci vyřešit. "Snažíme se kontaktovat ministerstva. Ale stejně pak máme v ruce jenom papír, který k odvezení paliva nepomůže," podotkla starostka. Podle ní je za současnou situaci zodpovědné i sdružení Čistá Ostrava, které s firmou Baltom navázalo spolupráci, přestože vědělo, že se do Vratimova palivo vozit nesmí. Palivo musí být uskladněno na předem vymezených místech za přísných podmínek.

Podle Českého rozhlasu Ostrava dostala firma Baltom od ČIŽP pokutu v řádech statisíců korun, která zatím není pravomocná. Stavební úřad ve Vratimově společnosti vyměřil sankci 200.000 korun.

Čištění velkých ropných nádrží v Ostravě, které zůstaly po bývalé chemičce Ostramo, museli kvůli problémům se špatným skladováním vyrobeného alternativního paliva přerušit. Na konci června se opět rozjelo. V Česku jde o sanaci jedné z největších ekologických zátěží ve městě za celkem tři miliardy korun. Laguny chtějí firmy odtěžit do konce letošního roku.

Radim Kijonka

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů