Pátek, 19. dubna 2024

Ekologům vadí, že námořnictvo USA při cvičeních potápí staré lodě

Ekologům vadí, že námořnictvo USA při cvičeních potápí staré lodě

Ochráncům životního prostředí vadí, že americké námořnictvo při cvičných střelbách potápí stále více starých lodí. Během posledních deseti let jejich počet vzrostl zhruba třikrát. Podle ekologů tím námořnictvo obchází přísné předpisy pro likvidaci starých plavidel přijaté v roce 1999 a do moře unikají jedovaté látky. Informoval o tom deník The Daily.

Zástupci námořnictva tvrdí, že cvičení jsou nutná, protože se jeho příslušníci musejí naučit potápět nepřátelské lodě střelbou ze skutečných zbraní. Ředitel kampaně za ekologickou likvidaci lodí Colby Self si ale myslí, že námořnictvo muselo najít levnější způsob likvidace starých lodí, a proto posílilo svůj výcvikový program. Spolu s dalšími aktivisty nyní požaduje, aby námořnictvo od této praxe ustoupilo.

Do moře se totiž kvůli ní mimo jiné dostávají polychlorované bifenyly, které se dříve na lodích hojně nacházely - od nátěrů po elektrické motory. Kongres tuto vysoce jedovatou látku způsobující různé potíže od vyrážek po rakovinu v roce 1979 zakázal. Nyní se ale tyto a další jedovaté látky podle ekologů kvůli cvičením amerického námořnictva opět dostávají do moře.

Námořnictvo nicméně podle amerických předpisů před cvičeními musí většinu jedovatých látek z lodí určených k potopení odstranit. Lodě také smí potápět jen od určité hloubky a vzdálenosti od pobřeží.

Z výročních zpráv námořnictva přitom vyplývá, že podle jeho odhadů na většině potápěných lodí nejsou žádné polychlorované bifenyly, anebo jich je tam jen málo. Podle odborníků oslovených deníkem The Daily je ale odstranění všech závadných látek z lodí, včetně například azbestu, málo pravděpodobné.

Americké námořnictvo obvykle cvičné střelby na staré lodě provádí nedaleko Havaje. Mezi lety 2000 až 2010 tu potopilo 53 lodí, v nichž podle odhadů bylo asi 227 kilogramů polychlorovaných bifenylů. Dalších 32 lodí s odhadovanými 317 kilogramy polychlorovaných bifenylů pak šlo ke dnu ve stejném období při cvičeních v Atlantiku.

Celkem pak námořnictvo na různých místech v uplynulých deseti letech potopilo 110 lodí. V předchozí dekádě jich přitom bylo 32.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů