Pátek, 19. dubna 2024

MPO vloni podpořilo 161 projektů na úsporu energií

MPO vloni podpořilo 161 projektů na úsporu energií

Ministerstvo průmyslu a obchodu vloni v rámci programu EFEKT podpořilo celkem 161 projektů, které pomáhají šetřit spotřebu energií. Program byl součástí Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů; shrnutí jeho výsledků předloží ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek na dnešním jednání vlády.
"Program EFEKT měl vloni na projekty, které pomáhají šetřit energiemi, připravených na 40 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu díky tomu mohlo podpořit celkem 161 projektů, do nichž jednotlivé podpořené organizace investovaly přes 72 milionů korun," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.
"EFEKT se vhodně doplňuje s ostatními dotačními programy, zejména těmi financovanými ze Strukturálních fondů Evropské unie - ve srovnání s evropskými penězi totiž dovoluje podpořit menší projekty a zaměřuje se hlavně vytváření dobrých příkladů, které mohou ostatní jednoduše přebírat a následovat; kromě toho podporuje také vzdělávání v oblasti úspor energií," dodává ministr Kocourek.
Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie se pro rok 2010 skládal ze dvou vzájemně se doplňujících programů - Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo program EFEKT, Ministerstvo pro místní rozvoj zapracovalo Státní program do svého dotačního programu Nový panel.
V rámci uskutečňování programu na Ministerstvu pro místní rozvoj byla v roce 2010 podpora poskytována úrokovou dotací a poskytováním zvýhodněné záruky za úvěr, na který byla poskytnuta úroková dotace. Státní fond rozvoje bydlení poskytl dotace z programu Nový panel v celkové výši téměř 1 mld. Kč a podporovaný úvěr ve výši přes 3,7 mld. Kč. Podporu tak získalo 953 projektů na úspory energie v bytových domech, což v praxi znamená opravu 22.600 bytů. Díky tomu se podařilo uspořit přes 378 tisíc GJ ročně. V rámci programu pracují také poradenská střediska.
Pro letošní rok, tedy pro rok 2011, Státní program opět vyhlásilo jak Ministerstvo průmyslu a obchodu v podobě dalšího kola programu EFEKT, tak Ministerstvo pro místní rozvoj, které se na něm bude podílet opět zahrnutím programu Nový panel do Státního programu.


Ministr Kocourek předložilo výsledky programu vládě na její středeční schůzi.

Zdroj: MPO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů