Čtvrtek, 28. března 2024

EK chce snížit emise oxidu siřičitého z lodní dopravy o 90 pct

EK chce snížit emise oxidu siřičitého z lodní dopravy o 90 pct

Evropská komise chce, aby se v lodní dopravě v Evropské unii o 90 procent snížily emise oxidu siřičitého a emise jemných pevných částic o 80 procent. Komise náklady na potřebná opatření, která je třeba k dosažení ambiciózních cílů přijmout, odhadla na až 11 miliard eur (asi 269 miliard Kč). Přínos pro veřejné zdraví ale proti tomu komise spočítala na 15 až 34 miliard eur.

Komise v dnešním prohlášení zdůraznila, že zhruba polovina Evropanů žije v místech, v nichž se zatím nedaří naplňovat cíle týkající se kvality životního prostředí. "Regulační orgány věnovaly pozornost zejména zdrojům znečištění na pevnině, nyní však nastal čas, aby se zapojilo i odvětví námořní dopravy, zejména proto, že kvalitu ovzduší ovlivňuje daleko za hranicemi pobřežních oblastí," uvedl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Česka se plán komise vzhledem k tomu, že nemá přístup k moři, bezprostředně nijak zvlášť nedotkne.

Emise oxidu siřičitého způsobují kyselé deště a vznik jemného prachu zase představuje riziko pro zdraví lidí. Může totiž vést mimo jiné k nemocem dýchacího ústrojí nebo srdce. "Snižuje v EU naději dožití až o dva roky," podotkla také komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů