Pátek, 29. března 2024

Duhovky Hnuti DUHA

Duhovky Hnuti DUHA

ŠUMAVA: Ředitel parku nechává kácet i stromy bez kůrovce
SOUTĚŽ: Oslavte s námi 20 let Sedmé generace
LESY: Týden aktivního odpočinku
KNIHA: Zelená práce pro každého


ŠUMAVA
Ředitel parku nechává kácet i stromy bez kůrovce

Nový ředitel národního parku na Šumavě odstartoval kácení tisíců stromů - ačkoli ještě ani neví, zda vůbec dostane potřebné povolení. Minulý týden přitom Stráský nechal nedaleko Modravy ilegálně porazit téměř stovku smrků. Argumentuje, že kácením, které les promění v pustou holinu, je chce chránit před kůrovcem. Ale to se ukázalo jako pouhopouhá výmluva. Některé pokácené stromy vůbec nebyly napadené kůrovcem. Hnutí DUHA proto promptně přivolalo policii a požádalo Českou inspekci životního prostředí, aby devastaci vzácné přírody v národním parku zastavila.

Další ilegální kácení se chystá přímo v místech, kde mají domov vzácní tetřevi, datlíci nebo kulíšek, naše nejmenší sova. Na místě se také sjeli milovníci Šumavy z celé republiky, aby případně zabránili dalšímu nepovolenému a zbytečnému porážení stromů. Pokud chcete a můžete na Šumavu dorazit také Vy, ozvěte se prosím na e-mail petra.svambergova@hnutiduha.cz. Aktuální dění sledujte na facebooku.

SOUTĚŽ
Oslavte s námi 20 let Sedmé generace

Sedmá generace - časopis, který vydává Hnutí DUHA - letos slaví dvacáté narozeniny, a tedy definitivně opouští řady -náctiletých. Při této přípežitosti můžete soutěžit o skromné, leč hodnotné (eko)ceny s příběhem. Pro předplatitele stačí správně odpovědět na sedm mazaných otázek. Pro občasné čtenáře máme složitější podmínky. Vedle správného zodpovězení kvízu je třeba poslat vlastní fotku letošního čísla 7.G na téma "co všechno se dá dělat či zažít se Sedmou generací".

Podrobnosti najdete na narozeninových stránkách, kde si také může prohlédnout, jak šel čas se 7.G. Kromě toho si můžete přečíst, co přejí Sedmé generaci k narozeninám sociolog Jan Keller, filozof Erazim Kohák a přírodovědec Bedřich Moldan.

LESY
Týden aktivního odpočinku

Uvažujete kam na dovolenou a chtěli byste zažít týden aktivního a užitečného odpočinku? Hnutí DUHA letos pořádá ještě několik turnusů svých Týdnů pro les a krajinu. Vydejte se do Jizerských hor, na Šumavu nebo do Jeseníků. Krom praktické pomoci české přírodě je součástí zajímavý program: večerní diskuse a přednášky či exkurze.

Přijet může kdokoli, komu se chce strávit příjemný týden v lese - pomoci přírodě vlastníma rukama, provětrat si plíce, potkat zajímavé lidi a něco nového se dozvědět. Přihlásit se lze na webu.

KNIHA
Zelená práce pro každého

Pokud hledáte trochu náročnější čtení na léto, tady je tip: právě vyšel český překlad pozoruhodné knihy Zelená ekonomika od Vana Jonese, bývalého speciálního poradce v Bílém domě. Patří mezi nejvlivnější americké bestsellery v tomto oboru během posledních několika let.

Van Jones je původně sociální pracovník, který se zabýval chudobou a těžkými sociálními poměry v průmyslových čtvrtích amerických velkoměst. V knize argumentuje, že místní energie a chytrá zelená ekonomika mohou opět oživit průmyslovou ekonomiku v USA. Vrátí tak řadu beznadějně nezaměstnaných do práce. Soudí, že středobodem se takového plánu musí stát podnikatelé, firmy, byznys a - kapitalismus.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů