Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce budou moci získat miliony Kč za průzkum pro úložiště

Obce budou moci získat miliony Kč za průzkum pro úložiště

Vybrané obce zřejmě získají až čtyři miliony korun ročně jako kompenzaci za to, že se na jejich katastrálním území bude zkoumat vhodnost vybudování úložiště radioaktivních odpadů. Schválil to dnes Senát v rámci novely atomového zákona. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Vláda původně navrhovala kompenzaci maximálně tři miliony korun ročně podle velikosti průzkumného území, zvýšení navrhla sněmovna. Příspěvek by se měl týkat 24 vytypovaných obcí.

Průzkumné práce v každé lokalitě mají podle předlohy trvat maximálně dva roky, měly by skončit v letech 2015 až 2016. Peníze budou poskytovány od okamžiku schválení příslušného průzkumného území. Zahájení průzkumu ale bude záležet na souhlasu příslušných obcí. V dosavadních místních referendech výstavbu úložiště ovšem neodmítlo v nejlepším případě 2,5 procenta lidí.

Příspěvky by byly podle novely vypláceny z jaderného účtu, na kterém se nahromadily nevyužité finanční prostředky kolem 15 miliard korun. Vzhledem k tomu, že na tento účet každoročně přibývá přibližně 1,3 miliardy korun, nebude schválení novely znamenat výdaje pro státní rozpočet.

Průzkumné práce se mají podle novely uskutečnit ve čtyřech ze šesti zvažovaných lokalit, jimiž podle Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) jsou Březový potok a Čertovka v Plzeňském kraji, Čihadlo a Magdaléna v Jihočeském kraji a Horka a Hrádek na Vysočině. Novela nespecifikuje, ve kterých lokalitách průzkum bude, poslancům to při projednávání ve sněmovně neupřesnil ani ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Česko v současnosti vyhořelé jaderné palivo skladuje v meziskladech. Dva jsou na Vysočině v Jaderné elektrárně Dukovany, další je v Temelíně. Vyjednávání o lokalitách vhodných pro ukládání vyhořelého jaderného paliva v ČR trvá už více než deset let a většina dotčených obcí se k němu staví odmítavě. Vhodné místo pro úložiště jaderného odpadu stát vybírá od roku 1993. Do roku 2025 chce stanovit konečnou variantu. O pět let později se má začít stavět. Úložiště spustí provoz v roce 2065.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů