Čtvrtek, 28. března 2024

Naučná stezka turisty zavede do nejcennějších části Křivoklátska

Naučná stezka turisty zavede do nejcennějších části Křivoklátska

Státní podnik Lesy ČR dnes otevřel novou naučnou stezku Skryjský luh v jedné z nejcennějších oblastí křivoklátského lesnického parku. Trasa je zhruba 2,5 kilometru dlouhá a začíná v obci Skryje na Rakovnicku. Zpřístupněná lokalita je významná složením různých druhů dřevin a živočichů. Turisté tam mohou zahlédnout i jelena lesního, což je největší zvíře, které se v okolí vyskytuje, řekl ČTK správce lesní správy Křivoklát Pavel Rus. Náklady na vybudování stezky dosáhly 250.000 Kč.

Trasa naučné stezky vede po lesní cestě podél Skryjského potoka. Podle správce patří mezi nejzajímavější části například zastavení u makety takzvaného milíře, v němž se v minulosti pálilo dřevěné uhlí. V této části mohou zájemci vidět původní cesty a pěšiny, kde se dříve hospodařilo. "Dřevěné uhlí se na Křivoklátsku pálilo od pradávna, již od dob Keltů, což deklaruje, že bylo vždy kulturním územím, kudy procházela hospodářská činnost. Dnes je to vidět i v lokalitách, které jsou zahrnuty do přírodních rezervací," vysvětlil Rus.

Dalším zajímavým bodem na trase je torzo zhruba 200 let starého buku, který před třemi lety zničila bouře. Naučná trasa rovněž protíná zříceninu hradu Týřov, který ve 13. století založil král Václav I. Známá je i obec Skryje, kterou proslavil francouzský vědec Joachim Barrande, který tam v roce 1833 objevil velké množství zkamenělin. Návštěvníci se na stezce mohou zastavit i v Pamětní síni Oty Pavla v Luhu pod Branovem.

Lesnický park Křivoklátsko vznikl před rokem a je prvním projektem tohoto druhu v Česku. Nachází se uvnitř stejnojmenné chráněné krajinné oblasti a na území Středočeského a Plzeňského kraje, jeho celková rozloha je 16.994 hektarů. "Park se zásadně neliší od hospodaření jinde. Jenom je spojený s navštěvovanou krajinou, kde je spousta zajímavostí. Skloubí se to, že lidé mohou navštívit třeba Křivoklát a při tom se podívat, jak se hospodaří v lesnickém parku. Chceme ukázat, jak to v tom lese chodí," vysvětlil šéf Krajského ředitelství Lesů ČR Jiří Makovec.

Zakladateli křivoklátského lesnického parku jsou Česká lesnická společnost, Lesy ČR a Jerome Colloredo-Mansfeld. V současné době kromě Křivoklátska v ČR existují již další dva parky - Lesnický park Masarykův les Křtiny a Lesnický park Bezděz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů