Pátek, 19. dubna 2024

Drahé suroviny dělají podnikům problémy, ukázala analýza MPO

Finanční analýza MPO podrobně zhodnotila vývoj finanční situace podniků v průmyslu, stavebnictví a ve vybraných službách.

Drahé suroviny dělají podnikům problémy, ukázala analýza MPO

Rostoucí ceny vstupů začínají komplikovat hospodaření českých průmyslových podniků. Přes oživení ekonomiky se právě vyšší vstupní ceny negativně podepisují na jejich hospodářských výsledcích. Poukazuje na to Finanční analýza podnikové sféry za rok 2010, kterou právě dokončilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Svoje výsledky a finanční zdraví teď můžou s nejlepšími firmami nebo s průměrem za odvětví srovnat všechny podniky online na stránkách ministerstva http://www.mpo.cz/cz/m...istr-a-ministerstvo/ebita/.

"Celý minulý rok se hospodářské výsledky podnikatelů ve zpracovatelském průmyslu a službách zlepšovaly spolu s tím, jak se rozjíždělo světové hospodářství. Ve druhém pololetí se ale začaly projevovat vysoké ceny komodit a dalších vstupů. Na to ovšem firmy nechtěly reagovat zdražením, protože se bály ztráty cenové konkurenceschopnosti. Vyšší náklady se tak musely odrazit v nižších ziscích," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Zajímavé přitom je, že zhoršení finančních výsledků ve druhé polovině roku 2010 bylo nejvíce patrné u podniků pod zahraniční kontrolou, jejichž vstupy a produkce jsou nejvíce globalizované. Právě zahraniční firmy jsou totiž většinou více zapojené do světové ekonomiky, takže se musejí vyrovnávat s větší konkurencí," dodává Jaroslav Vomastek, ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu.

Finanční výsledky se naopak ve srovnání s rokem 2009 vloni zhoršily většině firem podnikajících v oblasti těžby surovin, v energetice nebo ve stavebnictví. "V závěru loňského roku si mírně polepšily těžební společnosti; v oblasti stavebnictví se také začalo dařit inženýrskému stavitelství, protože se rozjely některé veřejné zakázky," dodává Jaroslav Vomastek.

Silnou stránkou českého podnikatelského prostředí jsou tradičně firmy podnikající v oblasti informačních technologií a telekomunikací. Ty jako jediné v odvětví služeb vykazují kladné hodnoty ekonomického zisku a v roce 2010 si ještě dál polepšily.

Srovnání vlastního podniku s konkurencí, tedy benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů, je volně dostupné na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Benchmark umí odhalit jak silné, tak slabé stránky konkrétních podniků. Diagnostika je výsledkem spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu s Vysokou školou ekonomickou. Datovou základnu pro srovnání tvoří statistická data ČSÚ a výpočty Ministerstva průmyslu a obchodu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů