Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda jmenovala do čela energetického regulátora ženu

Alena Vitásková působí více než tři desetiletí v plynárensko-energetickém sektoru.

Vláda jmenovala do čela energetického regulátora ženu

Vláda České republiky na středeční schůzi jmenovala Alenu Vitáskovou předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ). "Odborné zkušenosti Aleny Vitáskové a její prokazatelné manažerské schopnosti jsou zárukou pro kontinuitu a další rozvoj ERÚ i v následujícím období," zdůvodnil svůj návrh ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Jmenování Aleny Vitáskové předsedkyní ERÚ na pětileté funkční období je účinné od 1. srpna 2011.

Do působnosti ERÚ náleží mimo jiné podpora hospodářské soutěže, podpora využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie, podpora kombinované výroby elektřiny a tepla. ERÚ dále vykonává působnost regulačního úřadu a dotčeného orgánu podle Nařízení o podmínkách pro přístup k sítím pro přeshraniční výměny elektrické energie a Nařízení o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám. Předsedu ERÚ jmenuje podle energetického zákona vláda. Dosavadní předseda Josef Fiřt byl do funkce jmenován k 1. září 2004.

Nově jmenovaná předsedkyně ERÚ se za více než třicetiletého působení v energetickém sektoru účastnila přípravy a realizace významných investic jako je budování zásobníků plynu, předávacích stanic nebo vysokotlakých plynovodů. Alena Vitásková se také podílela na zpracování analýz v oblasti cenotvorby, deregulace cen v oblasti plynárenství, tvorby uznatelných nákladů a legislativních změn v této oblasti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů