Pátek, 29. března 2024

Jsou malé sběrné nádoby na nefunkční zářivky bezpečné?

Na žádost kolektivního systému EKOLAMP, který pro české domácnosti provozuje sběrnou síť k recyklaci nefunkčních zářivek, provedla Laboratoř autorizovaného měření emisí a imisí VŠCHT zátěžové testy bezpečnosti malých sběrných nádob určených pro jejich sběr.

Jsou malé sběrné nádoby na nefunkční zářivky bezpečné?

ekolampV Česku je jich nyní rozmístěno více než 1200. Měření simulovalo únik rtuti z rozbitých nefunkčních zářivek při extremním zacházení se sběrnou nádobou a jejím obsahem. Moderní kontejnery jsou od září 2009 umisťovány do interiérů úřadů, obchodů či firem a zátěžové testy potvrdily jejich bezpečnost v běžných provozních podmínkách.

"Se vzrůstajícím počtem kontejnerů ve veřejných prostorách a vzrůstajícím zájmem veřejnosti o recyklaci nefunkčních světelných zdrojů zcela přirozeně vyvstala otázka dlouhodobé bezpečnosti sběrných míst," říká Radoslav Chmela, představitel EKOLAMPU. "Právě proto jsme se obrátili na specializované pracoviště VŠCHT," dodal.

V průběhu měření nebyla v žádném z modelových případů překročena hodnota přípustného expozičního limitu, ani nejvyšší přípustné hmotnostní koncentrace rtuti v ovzduší. "Naměřené hodnoty byly v případě modelové destrukce zářivek mnohonásobně nižší, než stanovují hygienické limity," uvedl Chmela. Cílem série simulací, které probíhaly jak v laboratoři VŠCHT, tak na reálném sběrném místě v Dopravním podniku hl. m. Prahy, bylo stanovit množství uniklé rtuti do okolí a uvnitř sběrné nádoby. Závěrem jsme mohli konstatovat, že ke vzniku podmínek pro možné ohrožení lidského organismu nebo pro zvýšenou zátěž životního prostředí při simulacích vůbec nedošlo. Potvrdilo se, že systém malých sběrných nádob je zcela bezpečný a že by se lidé právě s ohledem na životní prostředí mohli ještě aktivněji zapojit do recyklace zářivek. Moderní zářivky obsahují asi 5mg rtuti, což je mnohonásobně méně, než například klasický rtuťový teploměr a výpary i z několika rozbitých kusů nikoho na zdraví neohrozí.

ekolampEKOLAMP dlouhodobě usiluje o rozšíření sběru nefunkčních zářivek od běžných spotřebitelů i tím, že se sběrná místa stále více přibližují domácnostem. Na webové stránce vyvoj.ekolamp.cz si může každý najít nejbližší sběrné místo. "Malá sběrná nádoba pro zpětný odběr trubicových a kompaktních zářivek z domácností je konstruována tak, aby se i v případě rozbití zářivek minimalizoval únik rtuti do okolí." řekl Radoslav Chmela. "A pokud se zářivka rozbije mimo malou sběrnou nádoby, stačí prostor vyvětrat, odpad opatrně zamést do vhodné nádoby a tu předat odpadové firmě ke zpracování," uzavřel Chmela.

Kontakt:
Tomáš Jelínek
Donath Business & Media
+420 224 211 220 (office)
+420 602 682 607 (mobile)
tomas.jelinek@dbm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů