Pátek, 19. dubna 2024

Agrární komora kritizuje zastavení dotací bioplynovým stanicím

Agrární komora kritizuje zastavení dotací bioplynovým stanicím

Agrární komora se razantně ohradila proti pátečnímu rozhodnutí ministerstva zemědělství (MZe) přestat dotovat výstavbu bioplynových stanic. Podle vyjádření vedení AK v pozvánce na dnešní mimořádnou tiskovou konferenci je ukončení těchto dotací v rozporu s dlouhodobým vládním plánem a Česká republika v jeho důsledku přijde o peníze z Bruselu. Podle komory podlehlo ministerstvu tlaku energetické lobby.

Ministerstvo zemědělství svůj páteční krok zdůvodnilo mimo jiné strachem z neúměrného nárůstu výkupu dotované energie, chce prý také uspořit peníze ze státního rozpočtu. Úřad v pátek oznámil také žadatelům, kteří během červnového 13. kola žádostí o dotace na stavbu či modernizaci bioplynové stanice zažádali o finanční podporu svého projektu, že zastavil administraci jejich projektů.

"Jde o bezprecedentní krok učiněný za zády zemědělců a o plnění vůle energetické mafie, který je v přímém rozporu s Národním plánem rozvoje obnovitelných zdrojů energie do roku 2020, přijatým vládou ČR a notifikovaným Evropskou komisí. Jde o nevyužití peněz, které nám na tento program poskytuje EU," uvedlo v pozvánce vedení AK.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa ještě v březnu uvedl, že ministerstvo za posledních pět let dalo peníze na více než 150 bioplynových stanic v rámci Programu rozvoje venkova. Průměrná výše dotace se pohybuje kolem 17 milionů korun. "Velkou výhodu stanic vidím především ve využití vlastních vstupních surovin a následného využití odpadního tepla v komunálním sektoru," řekl tehdy.

Hlavní náplní pro zemědělské bioplynové stanice je kombinace kukuřice a kejdy. Bioplynové stanice nejnovějšího typu konzumují zelenou píci (její senáž), které je v ČR díky nízkým stavům skotu velký přebytek. Naopak komunální bioplynové stanice využívají biologický odpad jako zbytky ovoce, trávy, masa a podobně.

Sněmovna v polovině června v prvním čtení podpořila vládní návrh nového zákona o podporovaných zdrojích energie, který má nahradit dosavadní zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů. Kromě jiného sjednocuje způsoby podpory pro všechny druhy podporovaných zdrojů energie, kam spadají mimo jiné obnovitelné zdroje a kombinovaná výroba tepla a elektřiny

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů