Pátek, 29. března 2024

Svaz průmyslu odmítá rušení vyvlastňování v důlních oblastech

Svaz průmyslu odmítá rušení vyvlastňování v důlních oblastech

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) odmítá novelu horního zákona, která počítá se zrušením možnosti vyvlastnění majetku státem kvůli důlní činnosti. Podle SP změna zákona zásadně poškodí těžební odvětví, způsobí rušení pracovních míst v tomto oboru a přinese negativní dopad na energetickou bezpečnost státu. ČTK to dnes sdělil mluvčí SP Milan Mostýn.

Největší problém podle svazu spočívá v tom, že změnou zákona vlastníci pozemků získají právo veta při povolování těžby. "Na rozdíl například od staveb ve veřejném zájmu tak nebude v oboru těžby existovat právní úprava, která by umožnila jejich požadavky a postoj překonat. Ložisko je přitom nepřemístitelné. Uplatnění novely tak přinese neřešitelné situace," uvádí SP.

Svaz očekává, že změna povede ke spekulacím s nemovitostmi v dobývacích prostorech. Stát a těžaři pak ztratí přístup k zásobám uhlí tam, kde nejsou vyřešeny všechny majetkové otázky s vlastníky nemovitostí.
Vláda se chystá brzy novelu horního zákona projednat. Ke schválení novely v letošním roce kabinet tlačí mimo jiné ekologové. "Navržená novela řeší úpravu střetu zájmů mezi ochranou soukromého vlastnictví a využíváním nerostného bohatství. Předložené řešení výrazně posiluje ochranu práv vlastníků nemovitostí potenciálně dotčených těžbou vyhrazených nerostů," stojí v návrhu novely zákona.

SP toto tvrzení odmítá a považuje novelu za politické gesto. "V případě přijetí předkládané novely nemůže stát (v případě sporu) dosáhnout využití horním zákonem deklarovaného státního nerostného bohatství," uvádí. Návrh navíc podle svazu neprovází analýza důsledků změny pro energetickou bezpečnost země a bere v úvahu jen vztah státu, jako vlastníka nevytěžených surovin, a vlastníků nemovitostí. Neřeší však vztah k těžebním společnostem.

SP vyjádřil již své připomínky k novele při jednáních s politiky, v srpnu se má tématem zabývat také tripartita. Podle SP novelu kvůli ohrožení pracovních míst odmítají také odbory.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů