Pátek, 19. dubna 2024

Liberec: město s viklavou pověstí

Není na světě mnoho měst, kde by zoologická a botanická zahrada měly k sobě fyzicky tak blízko jako v Liberci.

Liberec: město s viklavou pověstí

Na neznalého návštěvníka působí Liberec dojmem Potěmkinovy vesnice. Na jedné straně hádky a odvolávání v zastupitelstvu nebo podezření na úplatky. Na straně druhé nádherná moderní knihovna, opravené domy v centru a krásné okolí.

Tradovaná legenda o Mojžíšově prameni, který najdete mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, mluví o pijatice ve vratislavické hospodě (dnes místní část Liberce). Psal se rok 1876 a společnost bavil švec Anton Scholze. Veselá kopa, které žádná výzva nebyla cizí.

Krom mnoha jiných bavil svými historkami i majitele lesa s malou poutnickou studánkou. Řeči se vedly a pivo pilo, když švec chytil soutěživou slinu: "Vsaďte se, že se posadím se sudem piva k prameni a prodám ho!"

Sázka byla přijata a příští neděli poutníci vypili ne jeden, ale hned dva sudy. Hostinskému Wundrakovi, jehož pivo švec prodával, se obchod pochopitelně zalíbil. Pronajal pozemek u pramene a postavil tam dřevěnou boudu. Švec vymyslel přitažlivé jméno Mojžíšův pramen a začal, řečeno dnešní hantýrkou, "rozjíždět byznys".

Sázka na pivo vyšla

Jak se poměrně rychle ukázalo nejen na prodeji piva, tento marketingový záměr byl dokonalý. Brzy se u studánky objevovali kejklíři, hudebníci nebo prodejci tureckého medu, což ovšem bylo trnem v oku okolním hostinským, kteří přicházeli o výdělek. Přes různé spory, schválnosti i úřední zákazy nakonec byla postavena zděná budova s dodnes fungující hospodou.

Právě zde začíná pětikilometrová naučná stezka s minimálním převýšením ke zrekonstruované rozhledně Císařský kámen, takže se jedná o nikterak náročnou túru. Mezi naučnými stezkami se jedná v podstatě o novinku, neb byla s pomocí základní organizace Českého svazu ochrany přírody Armillaria zpřístupněna vloni v listopadu.

Pomalu se rozpadající žulové balvany zajímavě kontrastují se sytou zelení maličkých rašelinišť. Místy se kolem informačních cedulí proženou cyklisté na horských kolech využívající snadnou dostupnost místa a podél stezky se procházejí houbaři s pohledem upřeným k zemi. Jejich sezona přednedávnem začala.

Knihovna smiřuje

Dost možná že se územím dnešního Liberce potulovali lidé ještě dříve než před pěti tisíciletími, nicméně archeologové datují nejstarší pozůstatky jejich pobytu právě do této epochy. Zdá se, že kotlina pod hlubokými lesy, v nichž se vyskytovalo dostatek lovné zvěře i prostoru k vyklučení, jim vyhovovala. Král Přemysl Otakar II. stihl před svou smrtí v roce 1278 prodat panství obsahující hluboké hvozdy pánům z Biebersteinu, jimž oblast patřila po další tři století.

Někdy okolo roku 1350 se poprvé objevuje německý název Reychenberg, z něhož mnohem později vznikl Liberec. Reychenberg ještě nebyl městem s právy k němu náležejícími. K povýšení do "městského" stavu došlo až v roce 1577 za vlády Rudolfa II. Ve stejném roce byl nově vzniklému městu udělen i městský znak.

Každý, kdo navštíví Liberec a má alespoň trošku oko na industriální památky, okamžitě pozná, že "ve své době", tedy v 19. a na počátku 20. století, byl Liberec velmi bohatým městem. V roce 1880 stálo ve městě 1524 domů, 6375 bytů a žilo v něm 28 090 obyvatel, kteří pracovali v desítkách továrniček, dílen a výroben. Jejich pozůstatky jsou jednou stranou architektonické mince. Druhou tvoří parádní vily továrníků a výstavní radnice, na jejíž výstavbu přispěla Liberecká spořitelna částkou 30 tisíc zlatých. Dalších 100 tisíc zlatých odkázal na tento účel průmyslník Franz Libig.

Historie, odvíjející se ve spirále, "zařídila", že původně plánovaný termín dokončení - 1. listopad 1892 - se nepodařilo dodržet kvůli politickým změnám. Nejdůležitější z nich bylo odvolání městského zastupitelstva a dosazení vládního komisaře do čela městské správy. O 119 let později, v roce 2011, byla už honosně postavená budova svědkem demonstrací kvůli odvolávání primátora Jana Korytáře.

Novodobým skvostem severočeského města je Krajská vědecká knihovna. Pro návštěvníka, jehož zaujmou hebrejské nápisy na její zdi, je dobré připomenout, že knihovna byla postavena na místě nacisty vypálené synagogy a dnes se v ní nalézá mimo jiné i židovská modlitebna. Není divu, že roku 2001 získala ocenění Stavba roku a díky své propojenosti s judaistickým tématem přízvisko Stavba smíření. Aktuálně zde probíhá výstava mapující vídeňskou architekturu kolem roku 1900.

Botanické kdykoliv

Není na světě mnoho měst, kde by zoologická a botanická zahrada měly k sobě fyzicky tak blízko jako v Liberci. Jsou od sebe několik málo minut pěší chůze a tento bonus v sobě skrývá výhodu volby. Prší-li, je lépe se schovat do rozsáhlých skleníků nejstarší botanické zahrady v republice (zdejší zoo má stejný primát mezi našimi zoologickými zahradami). Skleníkový areál je architektonicky seskládán v jeden celek z celkem devíti navzájem průchozích skleníků. Zoologická zahrada se zase chlubí raritou bílých tygrů, kteří polehávají v areálu šelem a coby maskoti se prohánějí po ledě, neboť Bílí tygři Liberec je jméno zdejšího hokejového klubu.

Ač je liberecká zoo nejstarší u nás, nepatří mezi největší, takže právě její blízkost s botanickou zahradou činí lokalitu na okraji města atraktivní v kterémkoli ročním období. A kdyby toho bylo málo, stačí kousek popojet tramvají a jste u Severočeského muzea, jež naopak patří v rámci Česka mezi ta velká.


JAK SE TAM DOSTAT

Na trase Praha-Liberec jezdí pravidelné autobusy z Černého Mostu. Autem trvá asi 110 km dlouhá cesta zhruba 1 h 10 min.

TIP NA VÝLET

KRYŠTOFOVO ÚDOLÍ
V Kryštofově Údolí, vesničce usazené v klínu ještědského hřebene, navštivte orloj nebo muzeum betlémů. Obojí má na svědomí Martin Chaloupka, někdejší kameraman České televize.

KAM NA JÍDLO

RESTAURACE MOJŽÍŠŮV PRAMEN
Vratislavice 738, tel.: 485 160˙615
Restaurace je dostupná po žluté turistické značce z Vratislavic. V létě můžete posedět na venkovní zahradě, nechybí dětský koutek.

KDE SE UBYTOVAT

HOTEL U JEZÍRKA
Masarykova 44, tel.: 482 710 407, www.hotelujezirka.cz
V bezprostřední blízkosti zoo a botanické zahrady najdete tříhvězdičkový hotel U jezírka. Cena za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji s polopenzí je 1300 Kč na noc.

AUTOMUZEUM

V areálu pivovaru Konrad ve Vratislavicích je každou neděli od 10 do 16 hod. otevřeno muzeum aut. Uvidíte zde na 40 historických vozidel.

UŽITEČNÉ INTERNETOVÉ STRÁNKY

www.liberec.cz oficiální stránky města
www.zooliberec.cz web zoologické zahrady
www.botaniliberec.cz botanická zahrada Liberec
www.muzeumlb.cz severočeské muzeum v Liberci

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů