Středa, 24. dubna 2024

Koncern BP zklamal trhy ziskem 5,6 miliardy dolarů

Koncern BP zklamal trhy ziskem 5,6 miliardy dolarů

Ve druhém čtvrtletí dosáhl britský těžař BP čistého zisku 5,6 miliardy dolarů (zhruba 94 miliard korun). Přestože se firma dokázala vrátit do kladných čísel po rekordní loňské ztrátě ve stejném období 17,2 miliardy, do níž se dostala kvůli havárii v Mexickém zálivu, investory zklamala.

Analytici agentury Bloomberg očekávali zisk ve výši 5,9 miliardy dolarů. Navíc společnost snížila meziročně produkci o 11 procent na 3,43 milionu barelu ropného ekvivalentu denně. Koncern totiž musel prodat některá ropná pole, aby získal prostředky na úhradu nákladů ekologické katastrofy. Ty se pohybují kolem 40 miliard dolarů.

Pokles těžby částečně kompenzovaly rekordní ceny ropy. Například barel severomořské ropy Brent v letošním roce zdražil o 24 procent.

Cena akcií BP včera reagovala prudkým poklesem. V Londýně se propadla až o 2,9 %, což je největší denní pokles od dubna.

Před výbuchem ropné plošiny stály akcie BP kolem 650 liber, nyní se obchodují za 470 liber. Cenné papíry tak ztrácí 30 procent oproti cenám před loňským 22. dubnem.

Naopak akcie rivala BP společnosti Royal Dutch Shell od té doby posílily o 15 procent.

Výsledky BP naznačují, že koncern se po havárii dosud plně nezotavil. "Očekáváme, že moment našeho oživení přijde v roce 2012 a 2013," slibuje ředitel BP Robert Dudley.

BP chybí strategie

Akcionáři ale postrádají jasnou dlouhodobou strategii rozvoje společnosti. "Ostatní firmy v oboru přeformulovaly za posledních 12 až 24 měsíců svoji strategii," řekl pro BBC Dougie Youngson, ropný analytik společnosti Arbuthnot. "Exxonmobil dál buduje svůj byznys s břidlicovým plynem v USA, Shell se soustředí na obří projekty s plynem. A co dělá BP?" ptá se Youngson.

"Vedení firmy se dostane pod větší tlak, aby provedlo něco radikálního se strategií společnosti. Aktuální čísla zklamala a ziskovost je na velmi nízké úrovni," uvádí také Peter Hutton, analytik společnosti RBC Capital Market pro agenturu Bloomberg.

Britský koncern se na začátku roku dohodl s ruským těžařským gigantem Rosněft na uzavření aliance, která měla prozkoumat těžiště ropy a plynu v oblasti ruské Arktidy.

Partnerství ale nakonec skončilo krachem - zablokovali ho ruští oligarchové v konsorciu AAR, které je partnerem BP v ruském společném podniku TNK-BP.

Tento neúspěch akcionáře BP rozladil. Britský těžař ale slibuje, že v příštích dvou letech se zaměří na průzkum nových nalezišť a investuje do devíti projektů. Mají se týkat oblastí, jako je Angola, Severní moře nebo Mexický záliv, naopak se chce BP zbavit některých rafinerií ve Spojených státech.

"Soustředíme se na vytvoření portfolia a investic, jejichž hodnota bude v dlouhodobém horizontu růst," představuje své plány Robert Dudley.

Koncerny se rozdělují

Spekuluje se také o tom, že by se koncern mohl stejně jako jeho konkurenti rozdělit na části. Dudley včera prohlásil, že tuto možnost nevylučuje.

Rozdělení oznámil například energetický koncern ConocoPhillips, který se má rozdělit na dva samostatné podniky. Podobně to plánuje také těžař Marathon Oil.


Očekáváme, že moment našeho oživení přijde v roce 2012 a 2013, až opět začneme pracovat v Mexickém zálivu.
Robert Dudley, šéf BP

AUTOR: Lenka Havlíčková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů