Sobota, 20. dubna 2024

Strategie investice do vody? Kup a drž

Její čas brzy přijde. Investovat do vody stejně jako třeba do zlata nejde. Kvůli rostoucí poptávce po ní však bude stále vzácnější, a tím pádem i dražší.

Strategie investice do vody? Kup a drž

Podle analytiků navíc oproti jiným zeleným zdrojům představuje stabilnější investiční příležitost - mimo jiné proto, že se jedná o necyklický byznys, který nemá problémy s ekologickými aktivisty.

Voda představuje v posledních několika málo letech hit mezi investory do zelených zdrojů. Investovat však do ní přímo jakožto do komodity zatím nelze. Koupit si na komoditní burze třeba pár tisíc kubíků pitné vody termínovým kontraktem, jako to jde například u ropy, v tuto chvíli není možné. Jde to ale prostřednictvím řady investičních nástrojů, které kapitálové trhy znají.

Tím nejjednodušším způsobem je nákup akcií společností, které se zabývají distribucí pitné vody, její úpravou, čištěním nebo třeba odsolováním. "Akcie takto zprostředkovaně spojené s vodou, coby specifickou komoditou, mají výrazně nižší cenové výkyvy, neboli volatilitu, než je průměr akciového trhu," zdůrazňuje Petr Břicháč, ředitel oddělení obchodování s akciemi v LBBW Bank.

Akcie vodních firem rostou

Koho od investičního záměru neodradí vysoké zadlužení většiny distribučních společností ani nízké zisky v poměru k dosahovaným tržbám, ten by se měl na akciovém trhu poohlédnout nejlépe po některé velké nadnárodní společnosti. Zajímavé může být soustředit se například na francouzskou Veolii, anglickou United utilities nebo zámořskou Aqua Americu - lídry trhu, v nichž významný podíl drží stát a jejichž akcie během posledních let trvale rostly.

Ještě lépe se podle oslovených analytiků v tuto chvíli jeví akcie brazilské distribuční společnosti Companhia de Saneamento. Ta má monopol na vodné a stočné v brazilském státě Sao Paulo, kde obsluhuje 23,4 milionu obyvatel. Díky tomu její tržby už několik let rostou a firma je v zisku. Na americké burze cenných papírů NYSE ji najdete pod zkratkou SBS. Z grafu vývoje ceny za poslední dva roky jasně vyplývá, že od července 2009, kdy akcie stály zhruba 30 dolarů za kus, vzrostla jejich cena k dnešku na dvojnásobek, tedy na 60 dolarů za akcii.

Všem vodovodním společnostem se ale takto dobře nedaří. Třeba největší světoví distributoři Veolia Environnement i Suez Environnement mají třikrát víc vypůjčených peněz, než kolik je hodnota jejich vlastního kapitálu. "Problém může být také v tom, že tyto společnosti nedělají čistě jen vodu. Například u zmíněné Veolie tvoří voda jen přibližně jednu třetinu tržeb," upozorňuje Petr Zajíc, senior portfolio manažer společnosti Pioneer Investments Austria a člen představenstva Pioneer Asset Management ve Vídni.

Sázka na vodu podle něj z investičního pohledu dává smysl, protože se jedná o necyklický byznys, který nemá problémy s ekologickými aktivisty, jako třeba elektrická energie. "Sám držím v našem globálním akciovém fondu Pioneer 1,5procentní pozici v akciích firmy American Water Work, která se specializuje na pitnou vodu. Od počátku roku se její cena na burze zvedla o 15,6 procenta, kdežto srovnatelný index MSCI World vzrostl za stejné období jen o 0,4 procenta. Tento titul tak patří v mém portfoliu k těm nejvýkonnějším," dodává Petr Zajíc.

"Kromě distribučních firem je možné zprostředkovaně do vody investovat například přes americkou firmu Pentair, která se zabývá výrobou filtračních zařízení a čerpadel, nebo přes japonskou Kurita Water Industries, jejímž byznysem je chemická úprava vody," nastiňuje další možnosti Jaroslav Kozel, dlouholetý konzultant Světové banky ve Washingtonu a expert přes úpravu a čištění odpadních vod.

Kdo se neumí rozhodnout, do kterého "vodovodního" titulu investovat napřímo nákupem akcií, ten si může nakoupit celé odvětví prostřednictvím podílových fondů nebo indexových titulů. Akciový fond zaměřený na hospodaření a zacházení s vodou mají ve své nabídce například investiční společnost Julius Baer, Credit Agricole nebo KBC. Velmi širokou nabídku investičních certifikátů obsahujících "vodní" akcie nabízejí například Goldman Sach, Merrill Lynch, UBS, Société Générale nebo Votobel. "Zajímavé jsou také investiční certifikáty ETF, jako je Lyxor World Water nebo PowerShares Global Water Portfolio ETF," říká Břicháč z banky LBBW. Investiční banka Goldman Sachs zase doporučuje certifikát Themax China Water zahrnující deset titulů firem kotovaných v Číně nebo Singapuru, které mají s vodou co do činění.

Pozor na měnové riziko

Nedostatek pitné vody dnes ještě svět nepociťuje jako globální problém, avšak taková doba nepochybně přijde. Podle rychlosti tempa růstu populace a stále se zvyšující spotřeby to nebude trvat dlouho. Investování do vody je tedy vhodné pro investory, kteří se řídí investičním doporučením kup a drž. "Cena vody totiž v globálním měřítku neustále roste a přispívají k tomu především rozvojové země. S jejich vzrůstající životní úrovní se také zvyšují jejich nárok na množství pitné vody," říká Břicháč.

Podle OSN, která vloni vypracovala zprávu o vodě, se za posledních 50 let spotřeba pitné vody ztrojnásobila, a do roku 2025 vzroste spotřeba proti dnešku o 40 procent. Trh se vším, co se týká vody, slibuje do budoucna lukrativní byznys. Už dnes jde podle analytiků banky Goldman Sachs o trh, na kterém se "točí" 425 miliard dolarů ročně. Také podle průzkumu jedné z největších asijských společností CLSA Asia Pacific Markets trh s vodou poroste dvakrát rychleji než trh s ropou. "Největší příležitosti na trhu s vodou ale nepřijdou s obchodováním s ní, nýbrž s obrovskými investicemi, které umožní budovat vodovodní potrubí, přehrady a čistírny," řekl pro Handelsblatt ředitel investičního bankovnictví společnosti CLSA, Ed Slade.

Z pohledu českého investora do tohoto byznysu je však třeba věnovat navíc pozornost ošetření měnového rizika. "Momentálně totiž neexistuje možnost investice do žádného takového finančního aktiva čistě v českých korunách," upozorňuje Břicháč. "Důležité je také si uvědomit, že tento druh byznysu je, a pravděpodobně vždy bude, regulovaný ze strany státu, měst nebo obcí, které mohou ovlivňovat cenu," uzavírá Zajíc.

AUTOR: Vítězslav Křížek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů