Pátek, 19. dubna 2024

Vlastníci lesů si loni ekonomicky podstatně polepšili

Vlastníci lesů si loni ekonomicky podstatně polepšili

Tisková zpráva - Hospodaření vlastníků lesů, a to státních, obecních i soukromých, se loni po výrazném propadu hospodářských výsledků v letech 2008 a 2009 podstatně zlepšilo. Největší meziroční zvýšení hospodářských výsledků zaznamenaly státní lesy. Vyplývá to ze "Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2010".

"Zlepšení ekonomické situace vlastníků lesů ovlivnilo především oživení poptávky po surovém dříví s výrazným nárůstem průměrných cen rozhodujících sortimentů. Díky tomuto oživení a také rostoucí spotřebě dřeva mohl dřevozpracující průmysl nabídnout majitelům lesů za dodávky surového dříví výrazně vyšší ceny," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Výměra lesů v ČR loni vzrostla o 2 164 hektarů. "Rozhodující podíl na tom má pokračující zalesňování zemědělské půdy, které finančně podporuje stát," řekl ministr Fuksa s tím, že lesníci jsou úspěšní i pokud jde o změnu druhové skladby lesů, tedy zvyšování podílu listnatých dřevin, například dubu, buku, jasanu či javoru. "I to je výsledek cílené finanční podpory státu a krajů, která je zaměřená na zvýšení ekologické stability lesních porostů," uvedl Ivan Fuksa.

V loňském roce se v lesích ČR vytěžilo celkem 16,74 milionu m3 surového dříví, což je o 1,24 milionu m3 více než v roce 2009. Celková zásoba dříví v lesích vzrostla na 680,6 milionu m3.

Podle Zprávy byl rok 2010 poněkud méně příznivý z pohledu ochrany lesa. Škody nejčastěji působily polomy a přemnožený kůrovec. Přestože ve většině hospodářských lesů nastalo v porovnání s rokem 2009 zlepšení, problémy přetrvávají na drobných lesních majetcích, porostech v komplikovaných terénech a v okolí chráněných území s bezzásahovým režimem. Největší škody napáchal kůrovec v lesích Jihočeského a Plzeňského kraje, které v letech 2007 a 2008 poškodil silný vítr.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Základní údaje ze Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství za rok 2010 (DOC, 337 KB)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů