Čtvrtek, 28. března 2024

Komise chce snížit CO2 u automobilů díky ekologickým inovacím

Komise chce snížit CO2 u automobilů díky ekologickým inovacím

Díky novým právním předpisům, které dnes přijala Evropská komise, bude mít automobilový průmysl větší motivaci investovat do nových technologií, které snižují emise CO2 u nových automobilů. Nové nařízení umožňuje výrobci motorů příjem takzvaných CO2 emisních kreditů, pokud budou spadat do schválených ekoinovací, které snižují emise. Úvěry pomohou průmyslu splnit evropské cíle pro snížení emisí CO2 u nových automobilů na průměrných 130g za kilometr do roku 2015.

Podle nařízení, může být technologie považována za ekologickou inovaci, pokud bude na trhu nová a přispěje k významnému snížení emisí CO2. Technologie by také měla umožnit zlepšení pohonu vozidla nebo spotřebu energií, aniž by tak byla ohrožena bezpečnost vozidla. To znamená, že například solární panely, přeměňující sluneční záření na elektrickou energii, by mohly být považovány za ekologické inovace, ale energeticky šetrný hudební systém v automobilu již ne. Komise nyní posoudí žádosti podané výrobci automobilů a dodavatelů komponentů a přijme rozhodnutí o schválení obecných ekologicky orientovaných inovacích.

Skutečné úspory CO2 z ekologických inovací pro každý konkrétní automobil budou certifikovány v rámci postupu schvalování jednotlivých typů vozidel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů