Pátek, 29. března 2024

V Českém Krumlově skončila sanace skály Pod Kamenem

V Českém Krumlově skončila sanace skály Pod Kamenem

V Českém Krumlově skončila sanace skály Pod Kamenem. Přijde na zhruba 150 milionů korun. Dopravní omezení na silnici I/39, která trvala tři roky, skončí nejpozději v pondělí, řekl ČTK zástupce investora a vedoucí úseku výstavby ŘSD Jan Kudrle. Provizorní kruhovou křižovatku, která byla v místě vybudována poté, co se kus skály zřítil na vozovku, nahradí opět semafory. Město ale usiluje o změnu.

"Skála byla nejdříve očištěna od vegetace, postupně pak na masivu byly nainstalovány záchytné ploty a dynamické bariéry, které jsou schopné zadržet větší sesuvy kamenů," řekl ČTK technický ředitel subdodavatelské společnosti AZ Asanace Petr Vacek. Skalní bloky byly zajištěny ochrannými a záchytnými sítěmi a skalní převisy podchyceny opěrnými zdmi. Zhruba 200 metrů kubických kamene dělníci odstranili. Opěrné zdi se budou na základě požadavku památkářů ještě ve spodní části obkládat kamenem.

V místě nyní platí až do pondělí objízdné trasy městem ve směru na České Budějovice a na Šumavu k lipenskému jezeru. Cestáři už odstranili provizorní panely a betonová svodidla a frézují vozovku, která byla poškozena těžkou technikou. Uzavírka platí do pondělí 8. srpna, dodavatel se ale snaží o to, aby skončila dřív. Vedení města by bylo rádo, kdyby v místě byla vybudována oficiální kruhová křižovatka, pracuje na územní dokumentaci. Odhadem by přišla na 15 milionů korun, není ale v plánu investic ŘSD. Záměr komplikuje stísněný prostor.

V lokalitě Pod Kamenem se část skály naposledy utrhla předloni, kamení se tehdy zřítilo na vozovku. O sanaci skály usilovalo město několik let, chtělo předejít tomu, aby se utrhl větší kus skály. V Českém Krumlově byly již v uplynulých letech sanovány skály Sv. Duch, skála v Rybářské ulici i Havraní skála.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů