Pátek, 19. dubna 2024

Putovní výstava o Jaroslavu Heyrovském s názvem Příběh kapky zavítala na Vysočinu

Putovní výstava o Jaroslavu Heyrovském s názvem Příběh kapky zavítala na Vysočinu

Vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR připomínají prostřednictvím putovní výstavy široké laické veřejnosti život a vědeckou práci Jaroslava Heyrovského, dosud našeho jediného držitele Nobelovy ceny za chemii. Myšlenka uspořádat tuto výstavu se zrodila v roce 2008 a jejím cílem bylo připomenout veřejnosti 50. výročí uděleni Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovskému (10.12.1959). Nikdo tehdy nevěřil, že život výstavy se o trochu prodlouží... V letech 2009 až 2011 byla výstava dosud instalována v Pardubicích, Brně, Praze, Olomouci a Ostravě. Možnost navštívit některou ze sedmi různých expozic již tak mělo okolo 6750 návštěvníků. Novou, v pořadí již osmou instalací, je právě otevíraná expozice v Muzeu Vysočiny Jihlava, kde výstava potrvá až do 25.září. Celkový "věk výstavy", kdy exponáty pobývají na různých místech po celé České republice, se tak od její první instalace v září 2009 přibližuje úctyhodným 11 měsícům! V roce 2011 je výstava jednou z mnoha akcí, kterými se Ústav zapojuje do programu Mezinárodního roku chemie.

Putovní výstava má tři části: první část expozice je tvořena sadou dvanácti panelů (formát A0), které s využitím fotografií a dokumentů přibližují návštěvníkovi život a vědeckou práci Jaroslava Heyrovského. Rodinou Heyrovských byly k pořízení kopií zapůjčeny fotografie z rodinného alba, z nichž některá fota dosud nebyla na veřejnosti prezentována. Řada fotografií, diapozitivů a písemných materiálů z archivu ústavu ilustruje výzkumnou práci J. Heyrovského a jeho týmu. Druhou část expozice tvoří přístroje (vývojová řada 10 přístrojů tzv. polarografů), skleněné polarografické nádobky, diapozitivy, se kterými polarografisté přednášeli, ukázky knih a publikací o polarografii v různých světových jazycích i několik polarografických kuriozit. Filmy zhotovené v 50. a 60 letech dokumentující Heyrovského výzkum jsou zájemcům promítány v části expozice ve formě nekonečné smyčky.

Výstava je doplněna doprovodným programem popularizačních přednášek nejen o Jaroslavu Heyrovském a jeho výzkumu v oboru polarografie, ale i o současné vědě a výzkumu v oboru fyzikální chemie, kterou se vědci v ÚFCH JH zabývají dnes.

Aktuální život výstavy lze sledovat na jejich stránkách s adresou www.jh-inst.cas.cz

ZDROJ: Muzeum Vysočiny v Jihlavě

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů