Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zlatý věk končí. Výrobce solárních panelů čekají krušné časy

Zlatý věk končí. Výrobce solárních panelů čekají krušné časy

Za poslední desetiletí zažila oblast solární energie prudký a soustavný růst. To se však brzy změní, ačkoli to ještě před rokem nikdo nepředpokládal. Trh tehdy zažíval boom, všichni se snažili vydělat a konsolidace solárního průmyslu byla v nedohlednu.

Za prudkým zvratem stojí škrty ve vládních dotacích a přehnané investice do rozšiřování kapacit během loňského roku. Od začátku roku klesla tržní cena solárních panelů k okamžitému dodání o 40 procent. Mnoho prodejců se tak dostalo pod výrobní náklady. Ani na příští rok se nepředpokládá růst odvětví.

Analytici považují současný stav za zlomový okamžik. Slabší hráči budou nuceni trh opustit nebo se sloučit s konkurencí. Oproti tomu lídři ve výrobě, zejména z Číny, vyrazí za úspěchem.

"Deset let jsme zažívali neuvěřitelný vzestup celého odvětví, ale to se příští rok změní. Nabídka převýší poptávku na několik čtvrtletí," předvídá Andrew Beebe, obchodní ředitel společnosti Suntech, jednoho z největších výrobců solárních panelů na světě.

Budou malí výrobci vytlačeni?

Nabídka surovin na internetu bude v nejbližších měsících ještě širší.

Analytici firmy Morgan Stanley soudí, že "při trvajícím cenovém tlaku, rušení výrobních kapacit a upevnění na nižší úrovni se konsolidace odvětví jako celku stává nezbytnou".

Jedním z důvodů tohoto procesu je cenová výhodnost pro velké společnosti. Při dvojnásobné produkci spadly náklady na pětinu, vypočítává společná zpráva Evropské fotovoltaické průmyslové společnosti a Greenpeace.

Podle Beebea povede převis nabídky ke zkvalitnění výroby a kupující si spíše uvědomí rozdíly mezi jednotlivými značkami. V tom spočívá i výhoda čínských výrobců jako Suntech, Yingli a Trina Solar, které jsou již zavedenými značkami s nízkými výrobními náklady.

Malým výrobcům naopak hrozí, že budou vytlačeni z energetického odvětví. Ceny solární techniky z druhé ruky jsou na polovině loňské úrovně, uvedl k tomu Nitin Kumar, analytik Nomury. Výrobci zavírají továrny, bankrotují.

Čína vzhůru, Tchajwan dolů

Čína a Tchajwan jsou dva největší výrobci solárních panelů. Společně pokryjí 75 procent světové poptávky. Celosvětový pokles může zmírnit právě poptávka z Číny. Peking nedávno oznámil zavedení celostátní dotace na výkup solární energie.

Čínský výrobce solárních buněk JA Solar koupil výrobce panelů Silver Age Holdings. Obchod v hodnotě 172 milionů dolarů je jedním z mála za uplynulý měsíc.

Tchajwanští výrobci mají ve zvyku se specializovat na jednu konkrétní část výrobního procesu, současný pokles je proto citelně zasáhl. Akcie společností Taiwan´s Motech, Sino-American a Gintech klesly přibližně o pětinu oproti jejich letošním maximům.

AUTOR: Robin Kwong
AUTOR: Leslie Hook

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů