Čtvrtek, 25. dubna 2024

Radisondy patří do sběrného střediska, radí ČHMÚ. Za některé ovšem můžete získat až 400,-Kc.

Meteorologické radiosondy jsou vypouštěny ČHMÚ za účelem měření tlaku, teploty, vlhkosti a rychlosti a směru větru ve volné atmosféře.

Radisondy patří do sběrného střediska, radí ČHMÚ. Za některé ovšem můžete získat až 400,-Kc.

Balón napuštěný vodíkem nese meteorologickou sondu do výšky cca 30 km a veškerá data jsou okamžitě přenášena radiovým spojením na stanici ČHMÚ. Ve výšce okolo 30 km balón praskne a sonda padá zpět na zem.

Radiosondy jsou určeny pro jednorázové použití, proto ČHMÚ nemá zájem o získání jednou použitých radiosond zpět. Pokud si radiosondu nechcete ponechat, nakládejte s ní jako s běžným elektronickým odpadem, například ji odevzdejte do nejbližšího sběrného dvora.

ČHMÚ rovněž používá sondy určené k měření ozonu, které jsou vybaveny padákem a ozonová čidla jsou umístěna v ochranném polystyrenovém obalu. Tyto sondy lze v některých případech použít k dalšímu měření. Pokud naleznete ozonovou sondu, následujte instrukce napsané na štítku připevněném k polystyrenovému obalu. Za zaslání nalezené ozonové sondy poskytuje ČHMÚ odměnu 400,- Kč do 3 měsíců po doručení. Nálezné se nevztahuje na radiosondy nalezené mimo území ČR.

Ozonová sonda

ZDROJ:ČHMÚ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů