Čtvrtek, 18. dubna 2024

Gigantu Shell unikla ropa do moře

Gigantu Shell unikla ropa do moře

Britsko-nizozemský ropný a plynárenský koncern Royal Dutch Shell bojuje s únikem ropy z potrubí u jedné ze svých těžebních plošin v Severním moři.

Mluvčí společnosti David Williams podle informace stanice BBC netěsnost potrubí potvrdil. Společnost včera uvedla, že ropný vrt byl již uzavřen a únik je "pod kontrolou".

Na hladině se pohybuje ropná skvrna o délce 31 kilometrů a maximální šířce 4,3 kilometru, citovala agentura DPA ze včerejšího prohlášení společnosti Shell.

Netěsnost byla zjištěna na potrubí mezi vrtem a těžební plošinou Gannet Alpha asi 180 kilometrů východně od Aberdeenu na pobřeží Skotska, uvedla BBC. Shell podle vydaného prohlášení vyslal k pátrání po místě úniku dálkově řízenou ponorku a v oblasti je k odstraňování ropné skvrny připravena také loď s příslušným vybavením, situaci na hladině kontroluje z letadla.

Podle odborníků společnosti Schell se "uniklá ropa rozplyne přirozenou cestou působením aktivity mořských vln a nezasáhne žádnou z pláží".

Vrt byl podle mluvčího Williamse uzavřen, aby se dosáhlo snížení tlaku v potrubí. Shell pozorně situaci sleduje a jeho prioritou je zachování "ekologické bezpečnosti", ujistil mluvčí.

Z ropného pole Gannet bylo těženo mezi lednem a dubnem letošního roku okolo 13 500 barelů ropy denně.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů