Pátek, 19. dubna 2024

Česnekem proti globálnímu oteplování

Česnekem proti globálnímu oteplování

Z vědeckého výzkumu, který nedávno probíhal na jedné z britských univerzit, vyplývá, že ke snížení emisí skleníkových plynů v atmosféře by mohl významnou měrou přispět i česnek. Jako přídavek v krmivech pro zemědělská zvířata má totiž blahodárný účinek na jejich zažívání.

Kromě ochrany před temnými silami může být v budoucnosti česnek využíván i jako účinná zbraň proti globálnímu oteplování. Nejedná se o žádné sci-fi, ale o závěry vědeckého výzkumu, který nedávno probíhal na univerzitě ve městě Aberystwyth v západním Walesu.

Tamní vědci totiž zjistili, že sirnaté organické složky, které česnek obsahuje, zabíjejí bakterie, jež v zažívacím traktu některých zemědělských zvířat, především krav, produkují methan.

Profesor Jamie Newbold, který hovořil v televizi Euronews, uvedl, že krávy, na jejichž jídelníčku figurovalo krmivo obohacené o česnekovou složku s názvem Allicin, vyprodukovaly o 40 % menší množství plynů. A to bez toho, aby to jakýmkoliv způsobem ovlivnilo běžné kvašení během zažívání.

Methan je asi 20krát účinnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý, který je nejznámějším plynem přispívajícím ke globálnímu oteplování, avšak v atmosféře se vyskytuje v mnohem menším množství.

Emise, které do atmosféry unikají zemědělskou činností, představují asi 18 % produkce skleníkových plynů, sdělil reportérům Kenton Hart z velšské univerzity. Jedna kráva vyprodukuje přibližně 1,5 tuny tohoto skleníkového plynu ročně.

Vědci proto odhadují, že v případě, že by se podařilo omezit produkci skleníkových plynů u zemědělských zvířat o 40 %, výraznou měrou by to přispělo ke snížení globálního oteplování.

Slibný obchod

Podle Davida Williamse ze společnosti Neem Biotech, která Allicin vyrábí, by na dodávky pro čtvrtinu dobytka chovaného ve Velké Británii bylo potřeba 5.500 tun česneku ročně. To už by slibovalo " velmi velký business", dodal.

Přidávání složky do krmiva ale má i své stinné stránky - ovlivňuje totiž chuť mléka a mléčných výrobků. Z tohoto důvodu vědci, kteří zkoumají stravovací návyky nejen krav, ale i ovcí a jiných zemědělských zvířat, se snaží najít jiné vhodné látky, které by svým působením na metabolismus dobytku dosáhly stejného výsledku, avšak bez nežádoucích účinků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů