Sobota, 20. dubna 2024

Kohoutková voda v zahraničí? Ve většině zemí zdarma!

Pokud vám kohoutkovou vodu nenaservírují ihned po příchodu, nestyďte se a požádejte o ni. K dispozici je ve většině případů zdarma. Stále více lidí totiž preferuje tuto ekonomičtější a ekologičtější variantu a restauratéři vychází svým zákazníkům vstříc.

Kohoutková voda v zahraničí? Ve většině zemí zdarma!

Jedete do zahraničí a nejste si jistí, zda je možné požádat v místní restauraci o kohoutkovou vodu? Pak právě pro vás připravili na serveru Vodarenstvi.cz přehled místních zvyklostí. Zdrojem informací jsou velvyslanectví jednotlivých zemí v ČR.

"Podávání kohoutkové vody v restauracích je ve většině turistických destinací naprosto běžné. V některých zemích jako např. ve Francii a Itálii je dokonce uzákoněno. Turisté se tedy nemusí obávat... Určitě doporučujeme o kohoutkovou vodu požádat, pokud vám nebude automaticky naservírována," shrnuje Jana Bábíková ze serveru Vodarenstvi.cz, který přehled připravil.


Přehled turistických destinací



Řecko
V Řecku je kohoutková voda dle Mileny Kostomitsopulu z Řeckého velvyslanectví v restauracích automaticky k dispozici (např. ke kávě vždy). Paní Kostomitsopulu dodává:
"Voda kohoutková se neplatí, ale není žádný zákon ani povinnost k jejímu servírování." Situace může být odlišná na ostrovech, kam je nutné pitnou vodu dovážet. V těchto případech v restauracích nabízejí balenou vodu za poplatek.

Chorvatsko
V některých oblastech je zvykem v restauracích podávat kohoutkovou vodu, jinde je to na vyžádání. Kohoutková voda se dle vyjádření místního velvyslanectví neúčtuje. Ani v této turisticky oblíbené zemi není podávání kohoutkové vody ze zákona povinné.

Slovinsko
Dle Andreje Ferčeje z velvyslanectví Slovinské republiky je kohoutková voda k dispozici na vyžádání. Této možnosti využívají zejména mladší generace a ženy. Kohoutková voda bývá servírována s ledem a citronem. Ve většině regionů Slovinska, zejména pak v alpských oblastech, je voda velmi kvalitní a chutná. Za tuto službu se neplatí, není však zakotvena v zákoně.

Francie
V zemi galského kohouta je to jednoduché, stačí vyslovit kouzelné "Une carafe d´eau, s´il vous plaît " a číšník vám přinese karafu s vodou zdarma. Na vyžádání musí totiž dle zákona restaurace ve Francii servírovat kohoutkovou vodu k jídlu bez poplatku. Náklady si mohou restauratéři započítat do ceny jídla, protože převážná většina zákazníků tuto službu skutečně využívá. "Ano, podáváni kohoutkové vody je ve francouzských restauracich běžným zvykem. Podle zakona je restaurace povinna podat hostu vodu z kohoutku, pokud o to host požádá. Toto opatření se však nevztahuje na kavárny a bary," upřesňuje Tereza Nováková z tiskového oddělení velvyslanectví.

Itálie
kohoutkovaPokud požádáte o vodu z kohoutku v Itálii, musí vám být dle zákona nabídnuta. "V Itálii se kohoutková voda podává na vyžádání, většinou je však stále ještě častější situace, kdy lidé dávají přednost minerálce v lahvi. Restaurace si za kohoutkovou vodu neúčtují poplatky, v Itálii je podávání kohoutkové vody povinné ze zákona," upřesňuje Eva Vacková z italského velvyslanectví.

Španělsko
Jak požádat o kohoutkovou vodu ve Španělsku? Zapamatujte si jednoduchou formulaci "agua del grifo" a karafa s vodou vám bude na vyžádání ve většině restaurací k dispozici. "Kohoutková voda se ve Španělsku někde podává běžně, někde na vyžádání a některé restaurace nabízejí pouze minerální vodu balenou. S poplatkem za kohoutkovou vodu je to stejné." doplňuje španělský přístup Nuria Sardá.

Portugalsko
Situace v Portugalsku je rozdílná dle jednotlivých oblastí. "Vzhledem k nízké kvalitě kohoutkové vody ve velkých městech Portugalska (Lisabon, Porto), není zvykem ji běžně požadovat v restauracích. Kohoutková voda se podává na vyžádání zákazníka." uvádí Iva Řihošková z Portugalského velvyslanectví v Praze. Za vodu se v portugalských restauracích neplatí. Tato povinnost není dána legislativně.

Švýcarsko

Ve francouzsky mluvící části je běžné, že restauratéři servírují karafy s vodou z kohoutku zdarma. V italsky mluvících regionech si vodu ani nemusíte vyžádat - je připravena na stole. V německy mluvících oblastech se vám však může stát, že vám kohoutková voda nebude naservírována ani na požádání, případně si za ni budete muset zaplatit. Ve Švýcarsku neexistuje žádné legislativní zakotvení, situace se liší především podle zvyklostí v jazykových oblastech.

Nizozemsko
V Nizozemsku vychází restauratéři svým zákazníkům také vstříc, přestože podobně jako v jiných zemích neexistuje žádný zákon či nařízení. Kohoutková voda je většinou zdarma. "Vyžádat si vodovodní vodu v restauraci je v Nizozemsku běžné. Existuji však i podniky, kde toto nenabízejí. Zde si můžete objednat minerálku, případně balenou vodu," upřesňuje Marek Fišer z Nizozemského velvyslanectví. Velmi zřídka se může stát, že si restaurace nepatrnou částku za vodu zaúčtuje, ale nebývá to dle pana Fišera příliš časté.

Švédsko
Ve švédských restauracích je kohoutková voda zdarma naprosto běžná součást servisu. Helena Stiessová dodává: "Často je spolu s kávou v základní ceně jídla a je k dispozici, aby si ji hosté sami dolévali. Pokud tomu tak není, je možné o ni požádat obsluhu, a není myslím ve Švédsku restaurace, kde by se nad takovým přáním někdo podivil nebo je dokonce odmítl. Voda z kohoutku je jednou z mnoha ukázek šetrného přístupu Švédů k životnímu prostředí."

Norsko
Podávání kohoutkové vody v Norsku není ze zákona povinné, ale stalo se běžnou praxí. "Ve většině případů na stole stojí několik karaf s vodou a sklenice k dispozici všem zákazníkům. Voda se zpravidla neplatí, na několika málo místech si účtují symbolický poplatek, který jde na účet dobročinné organizace," potvrzuje Iva Košatková.

USA
Obecně je pití kohoutkové vody v USA velkým trendem a do osvěty se zapojují i celosvětově známé celebrity. Důvodem je velmi vysoká spotřeba balených vod a ekologická i ekonomická zátěž s tím spojená. V restauracích je situace už dnes výrazně lepší, jasně vede kohoutková voda. Tiskové oddělení amerického velvyslanectví upřesňuje: "V USA je běžné, že se v restauracích servíruje kohoutková voda. Někde je to bez požádání, v některých podnicích (především v těch luxusnějších) musíte o kohoutkovou vodu požádat. Nemělo by se ale stát, že vám vodu z kohoutku odmítnou přinést. Kohoutková voda je v amerických restauracích zdarma."

A jak jsme na tom u nás? V České republice obliba kohoutkové vody v restauracích v posledních letech také roste. Restaurace zapojené do projektu "Čerstvá kohoutková? Stačí říct!" servírují vodu dokonce v krásných designových karafách. "Akce se ujala, alespoň v některých restauracích či barech si lidé mohou vybrat, jakou vodu chtějí pít. Do akce se dnes zapojilo již více než 450 restaurací," uvádí Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace a marketingu společnosti Veolia Voda, organizátora projektu "Čerstvá kohoutková? Stačí říct!".


Máte vlastní zkušenost s podáváním kohoutkové vody v zahraničí? Napište nám prosím na info@vodarenstvi.cz

Autor: Ing. Jana Bábíková

Konvice a filtry různých značek pro filtrování kohoutkové vody najdete na www.EKOzbozi.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů