Čtvrtek, 25. dubna 2024

Soutěž Regionální potravina letos ocenila 99 nových výrobků

Soutěž Regionální potravina letos ocenila 99 nových výrobků

V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo 99 regionálních výrobků, které tak získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. Letošní ročník byl již druhý a oproti loňskému roku byl zvýšen počet oceněných výrobků. Oceněny byly dvě kategorie masných výrobků, dvě kategorie mléčných výrobků, pekařské výrobky, cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina a další výrobky v kategorii ostatní. Nejvýraznější zájem o účast v soutěži projevili producenti ze Zlínského kraje a Jihomoravského kraje, podle odvětví pak kategorie masných výrobků a mléčných výrobků.

Vítězné výrobky od ministerstva získávají plaketu a certifikáty, které si producenti přebírají v rámci svých krajů při příležitosti tradičních zemědělských slavností. V několika krajích předání cen již proběhla, ve většině ovšem nikoli. Detailní informace k jednotlivým akcím budou průběžně umisťovány na webové stránky www.regionalnipotraviny.cz.

Soutěž Regionální potravina určená pro malé a střední pěstitele a výrobce v krajích České republiky, která je celostátním projektem Ministerstva zemědělství, se podobně jako loni těšila velké přízni producentů, zemědělců, ale i spotřebitelů. Ministerstvo zemědělství také přišlo s několika novinkami, jako je například rozšíření soutěžních kategorií z šesti na devět či zkrácení práva užívat logo projektu na výrobcích z šesti na čtyři roky v rámci udržení vysokého standardu výrobků. Došlo také ke zpřesnění povinností pro držitele značky "Regionální potravina" a dále ke zpřísnění pravidel pro přihlašování - do projektu se mohly zapojit pouze malé a střední podniky s jednoznačnou vazbou k danému regionu.

Ucelenou přehlídku oceněných regionálních potravin bude veřejnost moci zhlédnout na každoročním veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích (25.- 30. srpna 2011.), na Regionfestu v Praze (21.- 22. října 2011) nebo v rámci plánovaných ochutnávek v jednotlivých krajích.

Na internetu naleznete přehled všech oceněných výrobků zde. Více informací o projektu je k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů