Pátek, 29. března 2024

Malé velké auto od Volkswagenu

Malé velké auto od Volkswagenu

Volkswagen oficiálně představuje nový miniautomobil, s názvem Up!, který je již delší dobu očekáván a jehož "klony" nabídnou také Škoda a Seat. S délkou 3,54 m a šířkou 1,64 m je tento automobil určen především k městskému provozu. Na český trh bude uveden na jaře 2012 a nabízeny budou tři verze s názvy Take up! jako základní model, Move up!, orientující se na komfort a High up!.

Nová generace motorů
Současně s modelem up! přichází nová generace tříválcových zážehových motorů ve dvou výkonových stupních 44 kW a 55 kW. Kombinovaná spotřeba paliva verze BlueMotion (včetně systému Stop/Start) poháněné motorem 1,0 litru o výkonu 44 kW je 4,2 l/100 km, čemuž odpovídají emise CO2 pod hranicí 100 g/km. Později bude následovat motor na stlačený zemní plyn (CNG) se stejnou základní konstrukcí a výkonem 50 kW. Jeho kombinovaná spotřeba paliva 3,2 kg/100 km (zemní plyn) odpovídá emisím CO2 ve výši 86 g/km. Up! s pohonem na zemní plyn se může ve verzi BlueMotion pochlubit hodnotou emisí CO2 dokonce jen 79 g/km. V roce 2013 nabídku doplní také up! poháněný elektřinou.

Inovace pro bezpečnost i zábavu

Významnou novinku z hlediska bezpečnosti představuje na přání dodávaná funkce "City Emergency Braking". Systém se automaticky aktivuje při rychlosti jízdy nižší než 30 km/h a za pomoci laserového senzoru sleduje prostor před vozidlem, aby včas detekoval hrozící kolizi. V závislosti na rychlosti jízdy a charakteru příslušné situace dokáže funkce nouzového brzdění v městském provozu (City Emergency Braking) snížit intenzitu nárazu automatickými brzdovými zásahy, které mohou nehodě za určitých okolností dokonce i zabránit. Up! je dosud jediným vozem ve svém segmentu, který bude nabízen s funkcí nouzového brzdění v městském provozu.

Poprvé v modelu značky Volkswagen bude nabízen systém maps + more, jehož základem je mobilní osobní informační a zábavní zařízení PID (Personal Infotainment Device). Vznikl jako unikátní koncept dostupný pro všechny majitele modelu Up! ve spolupráci se společností Navigon. Uživatel jednoduše vloží zařízení PID do vyhrazeného držáku nad středovou konzolou. Na rozdíl od mnoha jiných podobných systémů tohoto druhu se maps + more dokáže mnohem lépe propojit s ostatními systémy vozidla. Díky tomu může například ovládání a sledování navigačního systému, telefonu a informačního a zábavního systému probíhat prostřednictvím dotykového displeje PID, který slouží rovněž k zobrazování důležitých provozních informací včetně přepínání do režimu vizuálního displeje systému ParkPilot, který sleduje a ukazuje vzdálenost vozu od překážek při parkování a manévrování. Speciálně vyvinuté aplikace pro Up! umožní uživatelům dále rozšiřovat schopnosti systému maps + more k uspokojení jejich vlastních specifických potřeb.

Rozměry a design pro velkoměsto
S již zmíněnou délkou 3,54 metru a šířkou 1,64 metru je Up! jedním z nejmenších čtyřmístných vozů. Výška malého Volkswagenu je 1,48 metru, zaujmou u něj nápadně krátké převisy karoserie a na tuto kategorii dlouhý rozvor 2,42 metru. Klaus Bischoff, šéfdesignér značky Volkswagen, říká: "Ideálním tvarem pro maximální využití prostoru v malém automobilu by byla obdélníková krabice. V případě modelu Up! se nám podařilo navrhnout šarmantně čistý a designérsky přitažlivý tvar karoserie, který neztrácí ze zřetele využití vnitřního prostoru. Je to působivý malý vůz s extrémně krátkými převisy, dlouhým rozvorem náprav a širokým rozchodem kol vpředu a vzadu." Zavazadlový prostor má objem 251 litrů, po úplném složení zadních sedadel může zvětšen až na 951 litrů.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů