Čtvrtek, 28. března 2024

Výrobci zelené energie se cítí ohroženi změnami v zákonech

Výrobci zelené energie se cítí ohroženi změnami v zákonech

Zástupci výrobců energie z obnovitelných zdrojů ostře vystoupili proti chystanému zákonu o podporovaných zdrojích energie. Ten je nyní v Poslanecké sněmovně a má být projednáván ve druhém čtení. Podle iniciativy, která sdružuje asociace všech typů obnovitelných zdrojů, je tento zákon nekoncepční a zásadně ohrožuje nejen rozvoj nových instalací obnovitelných zdrojů (OZE) v České republice, ale i provoz stávajících zdrojů. Chtějí proto do zákona zanést několik pozměňovacích návrhů.

Za iniciativu se postavil bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, který figuruje jako konzultant asociací. Bursík označil nový zákon za další bod ofenzivy proti obnovitelným zdrojům v Česku.

Podle asociací nahrává nový zákon na ruku velkým energetickým firmám a znesnadňuje fungování malým a středním podnikům. Stěžují si již na změnu samotného účelu zákona. Ten má nově v plánu namísto jejich trvalého rozvoje pouze dosažení stanoveného cíle. Ten v případě Česka činí 13,5 procenta do roku 2020, v roce 2010 se z obnovitelných zdrojů vyrobilo asi 8,3 procenta elektřiny. Podle Bursíka se navíc ministerstvo průmyslu a obchodu snaží obejít i tento limit tím, že chce počítat spalování netříděného komunálního odpadu mezi obnovitelné zdroje.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Vlčka je nicméně takové využití komunálního odpadu ukotveno v evropské direktivě. Stanovisko ministerstva je pak podle něj jasné. Naplnit 13,5procentní limit slíbený EU a rozhodně ho nepřekračovat. "Podporu musí vždy někdo další zaplatit. Buďto občan, firmy, anebo stát a ministerstvo tak nehodlá podporovat byznys určitých skupin." Naráží tak na fakt, že příplatek na obnovitelné zdroje byl jedním z hlavních důvodů zdražení elektřiny v roce 2011. Zasloužil se o to převážně nekontrolovaný boom solárních elektráren.

Jako velký problém vidí asociace otázku podpory výroby elektřiny a tepla z biomasy, kterou návrh dostatečně neřeší. Stát zde měl selhat hlavně v otázce účelově pěstované biomasy. Nyní tak díky podpoře spoluspalování biomasy s uhlím dochází ke skupování zbytkové biomasy z lesa a z průmyslového zpracování dřeva velkými podniky a nedostává se na domácnosti či decentralizované výrobny. Výkonný ředitel Českého sdružení pro biomasu Jan Trnka navíc upozornil, že menší provozy spalující biomasu mívají mnohem vyšší účinnost Asociace tak navrhují, aby mohly velké zdroje nad 10 MW používat jen účelově pěstovanou biomasu.

Obnovitelné zdroje

13,5 %

by neměl být konečný cíl pro podíl obnovitelných zdrojů v České republice, ale pouze minimum, kterého se musí dosáhnout.

AUTOR: Petr Lukač
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů