Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chebsko zasáhlo zemětřesení o síle tří stupňů Richterovy stupnice

Chebsko zasáhlo zemětřesení o síle tří stupňů Richterovy stupnice

Chebsko dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle tří stupňů Richterovy stupnice. Odborníci nevylučují, že by mohlo jít o začátek série otřesů. ČTK to sdělil Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Odpoledne se pak okolo 14:00 země v okolí Nového Kostela zatřásla znova, i když byl otřes podle místních mírnější, zjistila ČTK.

"Otřesy zatím dosáhly jen třetího stupně. Ale i to je pro obyvatele nepříjemné," uvedl Horálek. Chebsko je seismicky aktivní oblastí, kde měřící přístroje zaznamenávají otřesy téměř nepřetržitě. Většinou ale jde o otřesy malé síly, které lidé ani nezaznamenají. "Maximální otřesy v této oblasti dosahují pěti stupňů," dodal vědec.

Poslední větší otřesy zaznamenali seismologové v roce 2008. Tehdy dosáhly síly téměř čtyř stupňů Richterovy stupnice. Na Chebsku se zemětřesení většího rozsahu opakuje vždy po několika letech. "Zatím je předčasné odhadovat, jestli je dnešní zemětřesení začátkem takové série," doplnil Horálek.

Epicentrum zemětřesení, které se projevilo výrazným hlukem kolem 07:20 ráno, bylo nedaleko Nového Kostela na Chebsku. "Lidé o tom mluví, ale žádné škody jsme zatím nezaznamenali," řekla ČTK pracovnice obecního úřadu v Novém Kostele.

"To si piště, že to bylo ráno cítit. A před chvíli znova. Je to taková rána, ale žádné následky otřesy nemají," řekl odpoledne po druhém otřesu ČTK starosta nedaleké Krajkové Roman Šístek. Podle údajů z internetových stránek geofyzikálního ústavu bylo odpolední zemětřesení silnější, ale jeho epicentrum bylo až za hranicemi v Německu, nedaleko Aše.

Podle Evropského Středomořského seismologického centra se na Chebsku objevily otřesy už v úterý dopoledne, dosahovaly ale jen síly dvou stupňů. Dnešní ranní otřesy byly celkem tři, z nichž nejsilnější měl podle centra sílu 3,1 stupně. Později by mělo být k dispozici přesnější určení síly otřesů.

V České republice je kromě Chebska aktivní seismická oblast ještě na Ostravsku. Tam bylo větší zemětřesení zaznamenáno například v roce 1901.

Obecně Richterova stupnice popisuje stupeň důsledků zemětřesení. Zatímco do stupně dva jsou zemětřesení nepocítitelná, v síle od stupně dva až tři jsou zaznamenatelná, ale také je většinou lidé nepocítí. Zemětřesení o síle od tří do čtyř stupňů, která se vyskytují na Chebsku, lidé sice pocítí, ale většinou nezpůsobí žádné škody. Škody špatně postaveným budovám by mohlo způsobit zemětřesení od stupně pět. Ničivá bývají zemětřesení od sedmého stupně, jako bylo například loňské zemětřesení na Haiti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů