Pátek, 19. dubna 2024

Zástupce Ostravy píše Nečasovi kvůli odstranění ropných lagun

Zástupce Ostravy píše Nečasovi kvůli odstranění ropných lagun

Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (ODS) chce prostřednictvím dopisu oslovit premiéra Petra Nečase (ODS) s žádostí, aby se osobně zasadil o co nejrychlejší vyčištění území s ropnými látkami po bývalé chemičce. Likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Česku, takzvaných ropných lagun, v poslední době vázne. Firmě, která má čištění na starosti, se totiž nedaří alternativní palivo vyráběné z ropných odpadů odvážet a likvidovat. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci magistrátu.

Obávají se, že firma nevyčistí území ve stanoveném termínu. "Hrozí, že se nedodrží ani nový termín, který ministerstvo životního prostředí stanovilo do konce letošního roku, protože je problém s materiálem, který vzniká smícháním s vápnem. Hromadí se u lagun a nikdo ho nechce," uvedl Madej.

Radnice přitom požaduje co nejrychlejší vyčištění území. Proto chtějí její zástupci na premiéra apelovat, aby se čištění lagun zrychlilo, a pokud možno stihlo ještě před koncem roku. Velkou ekologickou zakázku za několik miliard korun mají ve své kompetenci tři ministerstva. Dopis premiérovi ještě musí schválit na zářijovém jednání ostravští zastupitelé. Samotné město podle Madeje nemá možnost průběh sanace nijak ovlivnit.

Čištění ropných lagun po chemičce provází řada problémů. Obyvatele nedalekého sídliště Fifejdy obtěžuje hluk, prach a zápach z procesu čištění. Na váznoucí čištění lagun před časem v Ostravě někdo anonymně upozornil tím, že po městě rozmístil malé bazénky napuštěné páchnoucí látkou, které měly představovat právě ropné laguny.

V ostravských lagunách je téměř 200.000 tun ropných kalů po bývalé chemičce Ostramo. Státní zakázku na odstranění ekologické zátěže získalo sdružení firem nazvané Čistá Ostrava, které tvoří společnosti Geosan Group, OHL ŽS a AQUATEST. Zkušební odtěžování kalů začalo v roce 2008. Sanace měla stát celkem tři miliardy korun. Sdružení Čistá Ostrava ale podle Hospodářských novin žádá o navýšení ceny o půl miliardy korun. Podle deníku hrozí i arbitráže.

Firma Baltom totiž z ropných látek vyráběné alternativní palivo skladovala na místech, kde k tomu neměla povolení. Sdružení Čistá Ostrava jí kvůli tomu vypovědělo smlouvu a odmítlo za práci zaplatit. Baltom teď podal podle Hospodářských novin návrh na arbitráž.

Radim Kijonka

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů