Čtvrtek, 28. března 2024

Budoucnost Národního parku Šumava je v jasně stanovených pravidlech a racionálních argumentech

Budoucnost Národního parku Šumava je v jasně stanovených pravidlech a racionálních argumentech

Zástupci krajů, starostů, vědecké obce, zástupci sdružení Zachraňme Šumavu, ŠumavaPro a Rady Národního parku Šumava a představitelé politických stran zastoupených v poslanecké sněmovně diskutovali s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou nad návrhem zákona o Národním parku Šumava. Každý bod návrhu účastníci podrobně projednali a shodli se na tom, že udržitelná a efektivní péče o park musí stát na racionálních argumentech, které budou uvozovat jasně daná pravidla.

"Naše snaha i smysl tohoto setkání je říct si, jak mají vypadat pravidla v parku, aby nemohlo docházet k situacím, kdy nový ministr životního prostředí nebo nový ředitel totálně změní celý pohled na park a jeho představu o něm," říká ministr Tomáš Chalupa.

Návrh zákona počítá se členěním parku do tří zón. Do první zóny by měla patřit celistvá, plošně rozsáhlá území s nejvýznamnějšími přírodními hodnotami. Do druhé zóny by měla spadat území s ekosystémy, které budou vhodné pro omezené, přírodě blízké a šetrné hospodaření. Návrh zákona počítá s rozdělením druhé zóny na dvě části - na část A a část B. Část A bude vedení parku přesně stanoveným způsobem a podle časového plánu systematicky připravovat na vstup do první zóny. Část B na vstup do první zóny připravována nebude. Třetí zóna bude vyčleněna na hospodářskou činnost, turistiku nebo sportovní aktivity a rekreaci. Návrh zákona také jasně vymezuje, jakým způsobem by se mělo o jednotlivé zóny pečovat nebo kam bude nebo nebude povolen vstup turistů.

"Nikdo nemá zájem dupat v tetřevích vejcích. Musíme ale při úpravě vstupu veřejnosti do parku vycházet z reálného života, to znamená omezovat pohyb lidí jen tam, kde je to možné podložit racionálními argumenty. Park má sloužit lidem a my chceme limitovat pohyb jeho návštěvníků co nejméně. Otázka časového i lokálního omezování by měla navíc být řešena flexibilně," vysvětlil ministr Tomáš Chalupa.

Návrh zákona dále například upravuje organizaci správy parku. Diskutéři se shodli na tom, že v rámci správy by existoval společný výbor národního parku, ve kterém by zasedli zástupci samosprávy a odborníci na životní prostředí. Výbor by schvaloval nebo vydával např. návštěvní řád národního parku, návrh plánu péče nebo plán investic.

Další schůze všech zúčastněných je naplánována na polovinu září.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů