Pátek, 29. března 2024

Pro lepší vnitřní klima a energetickou bilanci

Pro lepší vnitřní klima a energetickou bilanci

V současném klimatu, ekonomickém i ekologickém, je úspora energií klíčovým tématem a zásadním předpokladem pro trvale udržitelný rozvoj.

Inovativní technologie DuPont(tm) Energain(r) přispívá nejen ke snížení energetické spotřeby a redukci emisí CO2, ale také pomáhá snižovat teplotu v interiéru až o 7 °C. Toto nové pasivní řešení pro řízení vnitřního klimatu bylo využito v soukromé vile v Makotřasech v blízkosti Prahy.

DLOUHODOBÉ ŘEŠENÍ TEPELNÉ IZOLACE

DuPont(tm) Energain(r) znamená dlouhodobé řešení tepelné izolace trvale udržitelných budov, založené na použití inovovaného tepelně akumulačního materiálu na bázi fázové změny od firmy DuPont. Panely se vyrábí ve formě lehkých, snadno instalovatelných desek a jsou vhodné pro stavby "s nízkou setrvačností", např. dřevěné a ocelové budovy či objekty s hliníkovými rámy, protože dokáží snížit teplotu v interiéru a tím vytvářet optimální vnitřní prostředí a přispívat k úspoře energie. DuPont(tm) Energain(r) snižuje náklady na vzduchotechniku (v průměru až o 35 %) a vytápění (asi o 15 %), a může tak významně přispívat ke snižování emisí skleníkových plynů z budov. Získal cenu Self-Build Awards 2010 v kategorii The Green Award; v roce 2007 byl jedním ze tří finalistů ceny Carbon Trust/Daily Telegraph Innovation Awards v kategorii Technologické inovace (velké společnosti). Od Evropské komise získal grant LIFE jako součást podpory projektu Energy Efficient Buildi ngs Systems.

Termoakumulační panely DuPont(tm) Energain(r) jsou patentovanou technologií vyráběnou pouze společností DuPont.

VYUŽITÍ VÝHOD U RODINNÉHO DOMU

Termoregulační lehké panely DuPont(tm) Energain(r) se vyrábějí v rozměrech 1,0 m x 1,2 m x 5,26 mm. Snadno a jednoduše se instalují, podobně jako sádrokarton. Je možné je uříznout na jakýkoliv rozměr a poté přibít, přišroubovat či připevnit sponkami na požadované místo na strop nebo stěny. Panely pracují na principu fázové přeměny (PCM) směsi parafínu a polymeru s nízkou teplotou tání (zhruba 22 oC). Při překročení této teploty začne parafín měnit skupenství z pevného na kapalné a přitom pohlcuje velké množství tepelné energie. V případě poklesu teploty parafín mění své skupenství na pevné a odevzdává přitom naakumulované teplo zpět do okolního prostředí.

Martin Rychlý, obchodní ředitel společnosti Kerilit s.r.o., která na stavbu domu dodala a instalovala panely DuPont(tm) Energain(r), vysvětluje: "Tento rodinný dům, který vyhovuje podmínkám pro označení pasivní, je koncepčně řešen jako moderní funkcio nalistická stavba, vytápěná tepelným čerpadlem s využitím rekuperace tepla z odpadního vzduchu a doplněná fotovoltaickými články. Přesto by se obývací pokoj a pracovna s francouzskými okny, umístěné přímo pod sedlovou střechou, mohly v letních měsících přehřívat. Z těchto důvodů byly stropy obou místností (celková plocha 80 m2) osazeny panely DuPont(tm) Energain(r)." Jejich využitím se zvyšuje akumulační kapacita interiéru, a tím i jeho tepelná setrvačnost. Výsledkem je stav bez teplotních výkyvů, a tedy příjemnější vnitřní pohodlí.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů