Pátek, 29. března 2024

Jihlava přijde o dotaci na stavbu kanalizací za půl miliardy Kč

Jihlava přijde o dotaci na stavbu kanalizací za půl miliardy Kč

Jihlava zřejmě přijde o evropskou dotaci na přestavbu kanalizací za půl miliardy korun. Výběrové řízení na dodavatele se táhlo přes dva roky. Stavební práce by teď už sice mohly začít, ale není možné stihnout je dokončit ještě v tomto roce, což je nutná podmínka k tomu, aby mohla být vyplacena celá dotace. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Vymazal. Město proto uvažuje o postupném provádění staveb z projektu podle jejich důležitosti, a to bez podpory unie.

"Evropská unie neprodlouží termín dokončení stavby," řekl primátor. Dodal, že podle vyjádření Bruselu již byly u tohoto projektu poskytnuty dvě výjimky, což je maximum. Podle odborných firem by provedení stavebních prací trvalo nejméně rok, dodal.

Investici připravuje Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko, jehož je Jihlava členem. Evropská unie podle primátora na projekt slíbila deset milionů eur (zhruba 240 milionů Kč), jihlavská radnice měla ze svého dát 205 milionů Kč.

Podle Vymazala ještě svazek hledá možnosti pro čerpání národní dotace. Pokud se to nepodaří, Jihlava by podle primátora celý projekt sama platit nechtěla. "Město má připravenu náhradní variantu v případě, že výběrové řízení bude zrušeno," řekl.

Podle Vymazala je město připraveno rozdělit práce do etap. První stavby za víc než 150 milionů Kč by mohly začít už v příštím roce. "První etapa by zahrnovala to, co nás bolí nejvíce, a to je rekonstrukce kanalizace a vodovodu v ulici Brněnská, Křižíkova a s tím souvisí i část ulice Joštova," přiblížil. Stavět by se měl i kanalizační sběrač v ulicích Mostecká a Mlýnská, aby se v této lokalitě mohly uskutečnit chystané městské i soukromé projekty. Dělat by se mohla i kanalizace v ulici Telečská.

"Mezitím bychom připravili další etapu na další rok," řekl Vymazal. Město by se na tyto stavby pokusilo samo sehnat národní dotace. Podle primátora se bude také prověřovat to, zda by město mělo kvůli ztrátě evropské dotace na někom vymáhat náhradu škod právní cestou.

Předseda svazu vodovodů a kanalizací Jiří Vlach si již dříve stěžoval na zdlouhavé jednání Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při řešení odvolání uchazečů o tuto zakázku a na rozdílná rozhodnutí úřadu. ČTK dnes ale řekl, že škody by se daly prokázat tehdy, kdyby teď stavební práce v Jihlavě skutečně začaly. "Pokud z toho Jihlava uteče, nebudeme schopni doložit, jaké škody vznikly," uvedl Vlach. Podle něj ale bude vedení svazku o celé záležitosti teprve jednat.

Projekt se týká rekonstrukce a stavby kanalizací a zlepšení dodávek pitné vody pro obyvatele Jihlavy. Chystal se asi šest let. O zakázku bojovala dvě sdružení stavebních firem. Sdružení s Chemkostavem letos neúspěšně napadlo tuto zakázku i u Krajského soudu v Brně. Vítězem zakázky mělo být nakonec sdružení firem se Synerem VHS Vysočina. Výběrové řízení však není uzavřeno. Podle Vlacha svazek čeká na konečné závazné stanovisko zástupců Jihlavy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů