Čtvrtek, 18. dubna 2024

Druhý ročník Čejkovických bylinkových slavností SONNENTORu navštívilo na 5000 nadšených milovníků bylinek a koření

Druhý ročník Čejkovických bylinkových slavností SONNENTORu navštívilo na 5000 nadšených milovníků bylinek a koření

V neděli 28.8.2011 se v SONNENTORu v Čejkovicích na jižní Moravě již podruhé konaly Bylinkové slavnosti. Firma SONNENTOR (známá také pod českých názvem Sluneční brána) tak opět otevřela své brány široké veřejnosti a přivítala všechny své fanoušky a milovníky bylinkových čajů a bioproduktů ve svém moderním výrobním a skladovém areálu. Vše se odehrávalo na kopci Mlaty nad historickou templářskou tvrzí a nejenom díky krásnému počasí se slavnosti těšily vysoké návštěvnosti. Přišlo téměř 5000 návštěvníků z různých koutů České republiky. Přítomni byli také partneři a hosté z Rakouska, Slovenska a dalších zemí. Úvodní slovo patřilo současnému řediteli společnosti Josefu Dvořáčkovi a následně promluvili také pánové Johannes Gutmann a Tomáš Mitáček, spolumajitelé a zakladatelé SONNENTORu.

Stejně jako v loňském roce připravil SONNENTOR opravdu bohatý program. Zábava, dobrá nálada a nadšení byly i letos všudypřítomné. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si výrobní a skladovací prostory společnosti a vydat se tak na cestu poznání výroby čajových směsí počínaje výkupem suroviny přes její zpracování až po její proměnu v nálevový sáček. Celá prohlídka byla doprovázená odborným výkladem zaměstnanců společnosti. Lidí z přilehlého okolí, jejichž počet se za poslední léta vyšplhal na úctyhodných 72. Paní Eva Kubišová, dlouholetá dodavatelka biobylin a biokoření pro SONNENTOR, návštěvníkům na přání namíchala originální čajovou směs dle jejich vlastních receptur. Mezi hosty nechyběli ani další pěstitelé mimo jiné např. manželé Šulcovi, kteří SONNENTOR každoročně zásobují svými vysoce kvalitními biobylinkami.

Během odpoledne vystoupila místní dechová hudba Vinařinka, dětský soubor Kyjovánek za doprovodu cimbálové muziky Friška a vtipným divadelním představením pobavil přítomné hroznolhotský ochotnický spolek Hrozen a to vše za skvělé, bodré, moravské moderace Zdeňka Junáka - Ambrože z Četnických humoresek. Pro děti byla připravena Raráškova naučná stezka, mohly se projet na koni, zastřílet si z luku a nebo se vydovádět v hracím koutku. Při troše štěstí si domů odnesly hodnotný dárek z tomboly.

Občerstvení v biokvalitě, zajišťovala společnost Rebio, která již několik let provozuje restauraci zdravého životního stylu v Brně. Společnost PRO-BIO nabízela mimo svých produktů také tradiční palačinky. Nechyběl ani malý biojarmark a řemeslný trh s hrnčířem, kde si děti mohly vyrobit svůj vlastní hrneček.

Intenzivní vůně bylin a koření provázela celé slavnostní odpoledne. Z pestré palety produktů mohli návštěvníci ochutnat bylinné a ovocné čaje např. "Dobrou náladu", "Sluneční pozdrav" či "Balzám na nervy", z koření zase Směsi květů a koření "Energie", "Sluneční polibek" nebo "Anděl strážný".
Část skladových prostor byl proměněn v biokavárnu, kde bylo možné posedět při šálku lahodné biokávy "Vídeňské pokušení" , ochutnat některé z moučníků a nebo se osvěžit ovocnými šťávami od SONNENTORu.

Nechyběla ani ochutnávka biovín z místních vinic. Bylo možné navštívit přilehlé templářské sklepy, jejichž historie sahá až do 13. století, kdy v obci působil řád templářských rytířů. Prohlídka starého sklepení s ochutnávkou lahodného moku byla zajímavým zpestřením celé akce.

SONNENTOR prezentoval své produkty v originálních selských skříních, které mají symbolizovat původ, tradice a lásku k ruční práci. I letos byly představeny novinky pro nadcházející sezónu, mezi které patří nová poznávací sada vánočních pyramidálních čajů "Zímní překvapení", "Koření na jehněčí pastýřky Dorky", "Koření na ryby rybáře Svena", "Zvěřinové koření císaře Františka" a "Koření na pečeni tetičky Aničky", která přímo zvala ke kulinářskému kouzlení. Bio raráškova dětská řada SONNENTOR má také dva nové čajové přírůstky. Bylinný čaj "Zakrátko maminkou" je ideálním průvodcem nastávajících maminek v těhotenství a čaj s kořením "Dítě slunce" jistě potěší kojící maminky stejně jako jejich miminka. Na mnoho dalších nových zajímavých produktů se zákaznící mohou těšit již od října.

Ptáte se, kde bude SONNENTOR k vidění příště? "V září, měsíci biopotravin, se můžete s bylinkami a kořením SONNENTORu z Čejkovic setkat také na dalších akcích např. 11.9.2011 na Biodožínkách v Nenačovicích u Berouna, 16.-17.9. na Biojarmarku na Toulcově dvoře v Praze, 30.9.-1.10. na Biojarmarku na Zelném trhu v Brně a také ve spoustě obchůdcích biopotravin a zdravé výživy po celé republice" pozval na závěr všechny obchodní ředitel SONNENTORU Robert Tichý. Příští rok jsou Čejkovické bylinkové slavnosti SONNENTOR plánovány na 2.9.2012.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů