Pátek, 19. dubna 2024

Sanaci ostravských lagun chce převzít konkurence

Firma Simul Trust tvrdí, že dokáže vyčistit ropné kaly lépe než Geosan. Novou technologii chce předvést odborníkům i veřejnosti příští týden.

Sanaci ostravských lagun chce převzít konkurence

Společnost Simul Trust z Vratimova tvrdí, že našla vlastní technické řešení, jímž lze zlikvidovat zbývající kaly z odpadních lagun ostravské chemičky Ostramo. Zatímco současný dodavatel zakázky, sdružení Čistá Ostrava v čele se skupinou Geosan, má problém odpadní laguny vyčistit za původně sjednanou cenu 2,6 miliardy korun, Simul Trust ujišťuje, že se do ceny vejde a Ostramo vyčistí včas.

"Vyvinuli jsme vlastní technologii na čištění kalů z Ostrama. Materiál proženeme speciální linkou, která jej rozloží na pyrolytické oleje, metan a čistý uhlík. K lince lze připojit turbinu na výrobu elektřiny, takže by sloužila jako energetický zdroj," říká obchodní ředitel Simul Trustu Aleš Grof. Firma chce zařízení předvést 7. září odborníkům i veřejnosti.

Simul Trust si takto řeší vlastní problém. Právě tato firma totiž od česko-dánské společnosti Baltom odebírala kaly z lagun Ostrama, zpracované na alternativní palivo určené k přimíchávání do palivových směsí pro elektrárny a cementárny. Vozila materiál do Polska, protože u nás se za sedm let nepodařilo najít odběratele, ochotné jej spalovat.

Nedávno však měl Simul Trust problém s polskými úřady kvůli nelegálnímu skladování tohoto materiálu ve slezském městečku Sosnowiec. Navíc mu v Česku zbývá dalších asi pět tisíc tun, pro něž nemá odběratele. Skladování páchnoucího materiálu ve Vratimově zase šetří Česká inspekce životního prostředí, která za to společnosti Baltom vyměřila pokutu.

"Po problému v Sosnowci v Polsku slábne ochota odebírat palivo z kalů z České republiky," tvrdí Grof, podle něhož je nereálné zlikvidovat dosavadní cestou celý zbývající obsah ostravských lagun i tuny již zpracovaného paliva, rozmístěné na skládkách v Česku i Polsku. Na severní Moravě všechny podniky spalování materiálu z Ostrama odmítly, teď se proti postavil i Ústecký kraj. "Dosavadním postupem nelze materiál zlikvidovat, dá se nejvýš převážet z Ostrama na další skládky. Řešením je naše linka," tvrdí Grof.

Paradoxně právě tento muž před sedmi lety uzavíral jako manažer Geosan Group se státem smlouvu na ostravskou zakázku. Geosan opustil - jak říká - i pro chybný postup a porušování smlouvy se státem při sanaci Ostrama.

Stát musel už před časem prodloužit termín pro dokončení zakázky o tři roky. Letos Čistá Ostrava chtěla požádat o navýšení ceny o 631 milionů korun. "Žádost jsem zamítl," řekl HN Josef Havelka, ředitel ostravského závodu státního podniku Diamo, který má nad sanací dohled. "Čistá Ostrava zatím vyčerpala z 2,6 miliardy korun, jež má celá zakázka stát, asi miliardu. Dokud má peníze k dispozici, není důvod cenu zvyšovat," vysvětlil Havelka.

Mluvčí Geosanu Vlasta Končelová nechce problémy kolem Ostrama nyní komentovat. Není proto jasné, jaký má Geosan další plán.

Jenomže šance, že stát vypoví kontrakt na sanaci sdružení Čistá Ostrava a uzavře novou smlouvu s jiným partnerem - například Simul Trustem - je mizivá. "Geosan by se vypovězení smlouvy jistě bránil u soudu, a než by se právní situace vyjasnila, trvalo by to roky. Do verdiktu soudu by nebylo možné na tyto práce vypsat novou soutěž. Mohlo by to znamenat odsunutí řešení i o deset let, což je pro Ostravu nepřijatelné," sdělil k tomu náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Státu hrozí kvůli Ostramu arbitrážní řízení, žalobu proti němu zvažuje dánský vlastník firmy Baltom. Pokud ji podá, půjde už o druhou arbitráž proti Česku, vedenou kvůli miliardovému kontraktu na likvidace starých ekologických škod.

U arbitráže je už od začátku roku stížnost britské firmy BCD, jež pro stát čistila od dioxinů areál neratovické Spolany. BCD (stejně jako Baltom) tvrdí, že s ní stát ukončil spolupráci předčasně a nenechal ji práce dokončit, přestože také vyvinula Spolaně na míru originální, patentovanou technologii.

Ministerstvo financí ovšem nesouhlasí: "Zakázka BCD ve Spolaně skončila, eventuální další znečištění se řeší v rámci velkého ekotendru," dodal náměstek ministra Zdeněk Zajíček.

PŘEBĚHL NA DRUHOU STRANU
Aleš Grof býval manažerem Geosan Group, ale dnes bojuje za to, aby obří zakázku v Ostravě přebrala Geosanu jeho vratimovská firma Simul Trust. Ta pro likvidaci ropných kalů z lagun vyvinula vlastní patentovanou technologii

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů