Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dva mrakodrapy na Pankráci nebudou, rozhodl soud

Dva mrakodrapy na Pankráci nebudou, rozhodl soud

Dvě nové dominanty v pražské části Pankrác zatím nevyrostou. Stavbu mrakodrapu ve tvaru písmene V a sousední výškové budovy oválného tvaru (pro niž se vžil název "rozstřílená plechovka") znemožnil soud, který zrušil platné územní rozhodnutí. Vyhověl tak námitkám občanských sdružení, podle nichž by stavba hotelu a obytného domu příliš zatížila životní prostředí. Obě budovy chtěla postavit developerská společnost ECM, která je nyní v konkurzu.

Podle Petra Kužvarta z žalujícího občanského sdružení Ateliér pro životní prostředí vycházeli úředníci z předpokladu, že městské prostředí je již natolik objektivně zatíženo, že je další výstavba možná, pokud developer prokáže, že samotný provoz a obsluha novostavby přitíží jen málo. "Městský soud tento přístup výslovně odmítl," prohlásil Kužvart.

Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková potvrdila, že rozhodnutí je závazné. "Vyhověli jsme námitkám týkajícím se hluku a imisí z dopravy," řekla Lhotáková s tím, že soud vrátil věc k novému projednání. Vydání nového územního rozhodnutí soud podmiňuje například tím, že bude obsahovat lepší protihluková opatření.

Případ se tak vrátí stavebnímu úřadu Prahy 4. "S rozsudkem nesouhlasíme, ale budeme ho respektovat," uvedla mluvčí magistrátu Terezie Krásenská.

AUTOR: Aleš Měřička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů