Pátek, 29. března 2024

Muž při obchodu s povolenkami prý připravil stát o 46,5 mil. Kč

Muž při obchodu s povolenkami prý připravil stát o 46,5 mil. Kč

Protikorupční policie obvinila čtyřiačtyřicetiletého muže z Plzeňska z krácení daní při obchodování s emisními povolenkami, při němž státu vznikla údajně škoda 46,5 milionu korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie Jaroslav Ibehej. Detektivové dnes odeslali Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby, obviněnému hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

"Čtyřiačtyřicetiletý muž, který má bydliště na jižním Plzeňsku, je obviněn z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby," sdělil mluvčí.

Obviněný muž jako jednatel jedné obchodní společnosti a zároveň zmocněný zástupce k obchodování s emisními povolenkami od prosince do února 2009 údajně uzavřel s energetickou akciovou společností minimálně 21 smluv na prodej evropských emisních povolenek (EUA). Povolenky nakoupil u obchodní společnosti v Bratislavě, kde rovněž působil jako společník a jednatel.

"Vzhledem k tzv. režimu pořízení zboží z jiného členského státu EU emisní povolenky nakoupil za cenu bez DPH. Vznikla mu však povinnost při dalším prodeji zboží v České republice DPH vyčíslit a odvést správci daně," uvedl Ibehej.

Podle mluvčího pak muž povolenky prodal energetické společnosti za cenu navýšenou o DPH, daň však státu neodvedl a získané peníze si ponechal.

Kriminalisté případ vyšetřovali od března 2009. "Během rozsáhlého vyšetřování zajistili na dvou účtech obchodní společnosti téměř 1,3 milionu eur. Více než 13 milionu korun ze zajištěných finančních prostředků již v průběhu trestního řízení uvolnili k uspokojení pohledávky poškozeného finančního úřadu," dodal Ibehej.

Emisní povolenky firmám v EU dovolují vypouštět oxid uhličitý. Firmy většinu povolenek dostávají zadarmo. Pokud je nevyužijí, mohou je prodat nebo naopak dokoupit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů