Čtvrtek, 28. března 2024

Praha bude téměř veškerý směsný komunální odpad spalovat

Praha bude téměř veškerý směsný komunální odpad spalovat

Praha bude téměř veškerý směsný komunální odpad spalovat v Malešicích. Spalovna jej přemění na teplo a energii, které by měly stačit pro zásobování asi 20.000 pražských domácností. O záměru rady dnes novináře informoval náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Radě má nyní předložit návrh dodatku ke smlouvě s Pražskými službami, které s komunálním odpadem v hlavním městě nakládají.

"V podstatě by měl být veškerý spalitelný směsný komunální odpad energeticky využit," poznamenal Březina. Město počítá, že Pražané letos vyprodukují 272.000 tun komunálního odpadu. Z toho by mělo být spáleno 255.000 tun, zbytek bude uskladněn na skládce. Dosud to bylo pouze 210 tun.

K rozhodnutí vedení města podle Březiny vedly dva důvody. Prvním je ekonomický, protože se zvýšily ceny za uskladnění na skládce v Ďáblicích. Pokud navíc bude město vozit do spalovny veškerý odpad, získá také výhodnější cenu.

Druhým důvodem je výroba energie a tepla. Pražské služby vloni dokončily za 1,1 miliardy korun výstavbu kogenerační jednotky v Malešicích, která je ročně schopna zpracovat asi 300.000 tun odpadu. "Získanou energii mohou Pražské služby díky kogenerační jednotce kdykoli umístit na trhu," dodal Březina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů