Čtvrtek, 28. března 2024

Miss Kompost 2011

Občanské sdružení Ekodomov Vás zve na vyhlášení soutěže Miss Kompost 2011. Akce proběhne v neděli, 11. září od 15 hodin v rámci Biodožínek firmy Countrylife v Nenačovicích u Berouna. A o co v této soutěži vlastně jde? Nepředstavujte si vnadné ženy v plavkách, soutěží zde totiž opravdu komposty. Každý soutěžící zaslal fotografii svého kompostu, uvedl míry, jídelníček a nějakou příhodu či pohádku spojenou s kompostováním.

Miss Kompost 2011

Celkem se letos sešlo 26 příspěvků. Z nich vybrala odborná porota sestavená z členů Ekodomova 5 nejvydařenějších a ty se příští neděli utkají o vítězství a titul Miss Kompost 2011. Každý z nich dostane svého obhájce, můžete se těšit například na zpěvačku Petru Černockou nebo moderátorku Petru Kruntorádovou. Hudební doprovod zajistí kapela Úžas v rytmu. Celý program bude moderovat herečka Simona Babčáková.


Na jaké "krasavce" se tedy můžete těšit?


missKompost č. 1 nám zaslal pan Pavel, nemá to na vyhlášení daleko, protože je přímo z Nenačovic. Pana Pavla zaujala myšlenka otočných kompostérů, nelíbila se mu však jejich poměrně vysoká cena. Proto se jako správný český kutil rozhodl vyrobit si takový kompostér sám. Cenově se vešel do 1000 Kč. Když kompostér "krmí", má prý pocit, jako by losoval čísla loterie a nepotřebuje k tomu ani notáře.


missKompost č. 2 patří manželům Ivě a Ondřejovi z Prahy a nachází se v zahrádkářské kolonii v Praze Cholupicích. Je vyroben z lískového proutí a má dvě komory. V jedné z nich se hromadí bioodpad, ve druhé pak již přeházený kompost z předchozího roku. Ten je zakryt černou netkanou textilií a krásně se na něm daří cuketám. Minulou zimu pan Ondřej na kompost vysypal dvě lísky zapomenutých scrvklých jablíček. Ta však zmizela dříve, než stihla zkompostovat, protože posloužila jako potrava okolo žijícím bažantům.

missKompost č. 3 patří paní Marii z Českých Budějovic. Kompostů má hned několik. Na fotografii je "kompost hlavní", dále má "silo na listovku", kde slehává listí, "čmeláčník", který obsahuje tuhé stvoly rostlin a slouží jako útulek pro čmeláky a ještě místo, kde kompost pod fólií v poslední fázi zraje, než je přemístěn do zásobníku k dalšímu využití. Nejvíce nás však paní Marie zaujala svou básní, zde je jen krátká ochutnávka:

Neumíš vodu, Neumíš ticho, Neumíš šero, Neumíš svítání, Neumíš východ, Neumíš západ - Jsi jenom hovado, Co třídí odpad

missKompost č. 4 patří panu Vítovi z Hradce Králové, který má přezdívku Spído. Jedná se o doma vyrobený vermi (žížalí) kompostér, který má dvě věže (proto ho Spído pojmenoval Worms Tower Composter), každá věž má tři patra a spodní zásobník s výpustným otvorem a kohoutem. Patra jsou vyrobena z přepravek z recyklovaného materiálu, každý box má ve dně vyvrtané díry, takže žížaly mají prolézačku. Hlavní přínos vidí majitel v ekologickém zpracování bioodpadu a také nízké ceně celého zařízení (není prý potřeba ani hypotéka).


missNo a kompost č. 5 nám zaslal pan Miroslav rovněž z Hradce Králové. Jeho kompostér je vyroben ze sendvičových izolačních panelů, které zbyly ze stavby. Ty si pan Miroslav sám nařezal a smontoval, aby si z nich vyrobil naprosto vzorový kompostér se třemi boxy (komorami). První komoru plní bioodpady, zhruba po třech měsících ji pak přehodí do druhé komory, kde probíhá "horká" fáze tlení. Po dalších třech měsících putuje směs do třetí komory a nakonec ji čeká ještě prosátí přes síto, než je použita na záhony.

Pokud Vás zajímá, který kompost z této pětice nakonec zvítězil, stačí přijet na vyhlášení, popřípadě se po akci podívat na www.ekodomov.cz. A pokud máte nějakého adepta na vítěze na své zahradě, můžete se do naší soutěže přihlásit v příštím roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů