Pátek, 29. března 2024

Ušetřete tisíce korun za plyn. Víme, jak

Účty za plyn mohou každoročně nemile překvapit nejednu firmu. Přinášíme vám přehled největších "žroutů" zemního plynu ve firmě a několik tipů, jak náklady za plyn zredukovat.

Ušetřete tisíce korun za plyn. Víme, jak

Spotřeba zemního plynu, ať už na vaření, ohřev vody či vytápění, tvoří nemalou položku ve výdajích mnoha firem. Účty za plyn se však dají díky několika jednoduchým opatřením i poměrně výrazně snížit. Podívejte se s námi na tipy na úsporu plynu.

Snížením teploty o 1°C zredukujete výdaje za plyn až o 2100 Kč

Jedním z největších možných "žroutů" plynu ve firmě je bezesporu vytápění, které může tvořit až 75 % celkové spotřeby zemního plynu. Pokud plynem vytápíte, pak vězte, že každý stupeň teploty nad 20 °C znamená přibližně 6 % spotřeby energie navíc. Přitom pro optimální výkonnost lidského organismu je ideální mít v prostoru teploty právě v rozmezí okolo 20 °C (18 až 22 °C). Není tedy třeba prostory zbytečně přetápět.

Pokud stáhnete teplotu v místnostech byť už jen o 1°C, můžete bez jakýchkoliv vedlejších výdajů ušetřit až 2100 Kč za rok. Jestliže snížíte teplotu například z 24 °C na 20 či 21 °C, dosáhnete až 20% úspory. Vyjádřeno v korunách, jedná se o úsporu až 5000 Kč ročně, při vyšší spotřebě plynu to může být i mnohem více. Čtěte také: Srovnání cen elektřiny pro střední firmy, uspořte až 14 000 korun

Přestavením nábytku ušetříte až 10 % nákladů za topení

K dalším úsporám při vytápění přispěje, když přestavíte nábytek, který je postaven před radiátory. Díky tomuto opatření můžete opět bez jakýchkoliv výdajů ušetřit až 10 % nákladů na topení.

Vytápění místností se také vyplatí regulovat. Předejdete tak přetápění místností a nebudete zbytečně topit na pokojovou teplotu v době, kdy ve firmě stejně nikdo není. K regulaci topení dobře poslouží termostatické hlavice ventilů na radiátorech, které mohou v kombinaci s vhodným regulátorem výkonu kotle ušetřit až 20 % tepla. Ventily s termostatickou hlavicí pořídíte za 400 až 700 Kč. Čtěte také: Velké srovnání cen elektřiny pro malé firmy, ušetřete tisíce korun

Největší žrouti plynu ve firmách:

  • vysoká pokojová teplota
  • neregulované vytápění
  • nábytek před radiátory
  • neseřízený kotel a radiátory
  • topení v nevyužívaných místnostech
  • starší plynový kotel
  • plynový sporák

Pravidelná péče o plynové spotřebiče = úspora až 200 Kč ročně

Na celkovou spotřebu zemního plynu pro vytápění má vliv také stav topidel. Proto dbejte na pravidelnou péči a kontrolu kotle a radiátorů. Podle odborníků by se plynové spotřebiče měly zkontrolovat a seřídit alespoň jednou do roka. Kontrola kotle a radiátorů stojí zhruba 700 Kč. Při správném chodu plynového tělesa pak ušetříte až 200 Kč ročně.

Jestliže máte ve firmě plynový kotel starší více než 15 let, popřemýšlejte o jeho výměně za výkonnější kondenzační kotel a projektantem vhodně navrženou nízkoteplotní otopnou soustavu. Sice se jedná o nákladnější investici (pořizovací náklady jsou asi o 30 % vyšší než u běžného plynového kotle), nicméně peníze se vám díky úsporám nákladů na spotřebované palivo během pár let vrátí.

Úspory paliva kondenzačního kotle oproti topení v klasickém kotli mohou činit až 30 %. Plynový kondenzační kotel totiž dokáže využít kondenzační teplo z odváděných spalin, a tím zvýšit svoji provozní účinnost. Kondenzací lze u zemního plynu získat až o 11 % více tepla, a tak jsou vyšší pořizovací náklady na plynový kondenzační kotel vyváženy nižšími provozními výdaji. Čtěte také: Žrouti energií ve firmách. Jak ušetřit na elektřině?

Jak snížit spotřebu plynu na vaření?

Máte-li například restauraci, kde používáte plynové sporáky, pak k významným položkám v celkovém účtu za plyn patří také spotřeba plynu na vaření. Jak tuto spotřebu snížit? V první řadě je dobré vždy volit průměry dna hrnců tak, aby odpovídaly velikosti hořáku. Při příliš velkém plameni totiž uniká více tepla do okolí. Dále se vyplatí při vaření používat pokličku nebo tlakový hrnec. Před vařením také promyslete, jak dlouho bude celý proces trvat. Na krátký ohřev je úspornější použít tenkostěnné hrnce, při delším vaření jsou šetrnější tlustostěnné hrnce s akumulačním dnem.

Několik dalších tipů na úsporu plynu ve firmě:

  • Kontrolujte si průběžně stav plynoměru a veďte si záznamy o aktuální spotřebě. Nejenže máte stále přehled, ale navíc také podklady pro provedení dalších úsporných opatření.
  • Pokud máte ve firmě místnosti, které trvale nevyužíváte, spíše je temperujte.
  • Při koupi plynových spotřebičů si nechte poradit od zkušeného projektanta, který vám pomůže vybrat kotel s vysokou účinností a výkonem přiměřeným vytápěnému prostoru.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů