Pátek, 19. dubna 2024

Expozici Regionálních potravin na Zemi živitelce navštívilo více než 80 000 lidí

Expozici Regionálních potravin na Zemi živitelce navštívilo více než 80 000 lidí

Expozice projektu Regionální potravina byla jednou z hlavních událostí letošního 38. ročníku mezinárodního veletrhu Země živitelka. Celkem 43 regionálních producentů ve třinácti stáncích jednotlivých krajů prezentovalo a prodávalo vítězné výrobky letošního i loňského ročníku této soutěže. Expozici navštívilo více než 80 000 lidí, včetně prezidenta Václava Klause, který společně s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou zahájil provoz nového multifunkčního pavilonu T1, ve kterém se expozice nacházela.

"Návštěvnost expozice i ohlasy na ni dosvědčují velký zájem spotřebitelů. Samotní producenti regionálních potravin pak potvrzují, že projekt je správnou cestou podpory přímého prodeje a především menších výrobců, což jim nejlépe dokazuje zvýšená poptávka," říká ministr zemědělství Ivan Fuksa a dodává: "Návštěvníci veletrhu si na stáncích lokálních producentů mohli ochutnat a zakoupit všechny produkty, které zvítězily v letošním či loňském ročníku soutěže, tedy celkem 170 výrobků s logem Regionální potravina." O úspěchu svědčí i to, že všichni producenti své výrobky do posledního kusu na veletrhu vyprodali.

"Věříme, že regionální produkty zaujmou veřejnost i na Regionfestu, který proběhne ve dnech 21. a 22. října v Praze, nebo v rámci dalších plánovaných ochutnávek v jednotlivých krajích," dodává Petra Havlíčková Podařilová z Odboru komunikace Ministerstva zemědělství.
Pro veřejnost byly ve spolupráci s regionálními producenty připraveny kromě ochutnávek specialit z jednotlivých krajů také bohaté doprovodné soutěže. Soutěž v pití mléka pro veřejnost připravila jedna z vítězných společností prvního ročníku projektu Regionální potravina. Pro milovníky uzenin připravila Potravinářská komora ČR závod v konzumaci párků a závěrečnou disciplínou byla příprava bramborového salátu.


O letošním ročníku soutěže
V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo 99 výrobků, které tak získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. V letošním druhém ročníku oproti loňskému vzrostl počet soutěžních kategorií i oceněných výrobků; z loňských 71 vítězů na celkových 170. Na internetu naleznete přehled všech oceněných výrobků zde. Více informací o projektu je k dispozici na stránkách potravina.cz.
Pro další informace kontaktujte:

Petra Havlíčková Podařilová
Ministerstvo zemědělství, Odbor komunikace
Tel.: +420 221 812 408
GSM: +420 724 965 617
E-mail: petra.podarilova@mze.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů