Úterý, 16. dubna 2024

Plzeňský kraj postaví v Horažďovicích centrum ekologické výchovy

Plzeňský kraj postaví v Horažďovicích centrum ekologické výchovy

Česko-německé středisko environmentální výchovy vybuduje v bývalém mlýně v Horažďovicích Plzeňský kraj. Bude určeno pro střední i základní školy z regionu i bavorské Horní Falce. Investici za více než 40 milionů korun má z 85 procent podpořit přeshraniční program Cíl 3. Rozhodnuto bude v prosinci, řekl ČTK zástupce hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

"Využijeme také plochy mezi mlýnem a náhonem a zároveň je to šance, aby se zchátralý objekt nerozpadl," dodal. V areálu a budově, kterou zmiňují historické prameny už v roce 1370, budou mladí poznávat zlatonosnou Otavu, která místem protéká, a v mlýně se dokonce mlela zlatonosná ruda. Dále se dozvědí o tom, jací živočichové tam žili dříve a nyní. Dále se seznámí s využíváním energie z alternativních zdrojů, jako jsou tepelná čerpadla, fotovoltaické články a malá vodní elektrárna, která už tam v 19. století byla. Děti a studenti také získají povědomí o nakládání a využití odpadů. Středisko dále ukáže rýžování zlata a seznámí děti s perlorodkami, které byly v řece Otavě už v 16. století. Alternativní výuka ekologie a přírodovědy přímo v terénu v kraji chybí.

Děti tam přijedou na více dnů, ubytovací kapacita by měla pojmout jednu třídu. Stavba by se podle Grünera mohla stihnout už příští rok. "Bez dotace by to ale nešlo. Projekt má ale velkou šanci, protože jsme to pojali přeshraničně a v programu Cíl 3 je pořád dost peněz, aby se mohlo čerpat až do roku 2013," dodal. Centrum by provozoval místní dům dětí a mládeže, který budovu i pozemky spravuje.

Objekt je na atraktivním pozemku poloostrova u řeky. Historickou stavbu v havarijním stavu, která není památkově chráněná, koupilo před 3,5 lety za 2,5 milionu korun minulé vedení Plzeňského kraje pro krajskou Galerii Klatovy/Klenová. ČSSD po nástupu koupi kritizovala a odmítla v domě v záplavovém území umístit výtvarná díla. "Kauza už je dlouhá a strašně jsme se rozmýšleli, co s tím. Nabízeli jsme to k prodeji, ale bohužel se to nemůže prodat za cenu, která se alespoň přiblíží sumě, kterou do toho Plzeňský kraj, bohužel, investoval," dodal Grüner.

Původně městský mlýn, který sloužil také na mletí vápence, byl v polovině minulého století určen k demolici. Nakonec ho koupil soukromník na penzion a koncem minulého století tam provedl opravy. Po opuštění od záměru prodal nemovitosti krajské galerii.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů