Středa, 24. dubna 2024

Zlínské muzeum přibližuje chráněná území Zlínského kraje

Zlínské muzeum přibližuje chráněná území Zlínského kraje

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně dnes slavnostně zahájilo výstavu přibližující přírodu Zlínského kraje. Kromě velkého množství fotografií a krátkých textů ji obohacují i vypreparovaní živočichové z muzejních sbírek, kteří tyto biotopy osídlují. Výstava nese název Chráněná území Zlínského kraje a je výstupem z projektu Západné Karpaty - spoločná hranica. Přes rok putovala po Slovensku a nyní je poprvé prezentována domácímu publiku.

"Výstava přibližuje nejcennější partie našeho regionu, tedy obě velkoplošná chráněná území - Bílé Karpaty a Beskydy. Kromě nich je u nás i celá řada maloplošných chráněných území. Těch je ve Zlínském kraji 170, na výstavě je zhruba třetina. Jsou zde i evropsky významné lokality. Těch je ve Zlínském kraji 63, výstava jich představuje 14," přiblížil jeden z autorů výstavy Dušan Trávníček z přírodovědného odboru zlínského muzea.

Fotografie přibližují skalní útvary, mokřady, květnaté louky a pastviny, zbytky stepí, různé druhy lesů od luhů v nivě řeky Moravy až po horské pralesy.

Prezentaci třiadvaceti oboustranných panelů doplňují vypreparovaní živočichové, kteří tyto biotopy osídlují. "K vidění jsou běžné druhy, ale vystaveny jsou i skutečné rarity, jako například jeřábek lesní - vzácný kůrovitý pták, který se velice vzácně objevuje i u nás v Hostýnských vrších," uvedl Trávníček. Expozici dokreslují plakáty věnované ochraně přírody.

Výstava potrvá do 20. listopadu 2011.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů