Pátek, 19. dubna 2024

Miss Kompost 2011 zvolena!

Vítězný kompost obhájila Saxana

Miss Kompost 2011 zvolena!

Již pošesté letos vyhlásilo občanské sdružení Ekodomov soutěž Miss Kompost. Pro neznalé připomeňme, že se nejedná o soutěž krásných žen, ale soutěžícími jsou zde opravdu komposty. Jejich majitelé měli za úkol zaslat fotografie svých kompostích miláčků, uvést míry, jídelníček a také připojit nějakou příhodu, pohádku či básničku s kompostováním spojenou. Celkem se letos sešlo dvacet šest příspěvků. Z nich odborná porota vybrala pět nejlepších a ty se mezi sebou utkaly o titul Miss Kompost.

Toto klání proběhlo v rámci zábavného programu na Biodožínkách firmy Countrylife v Nenačovicích u Berouna v neděli 11. září. Moderátorkou akce byla herečka Simona Babčáková, hudební doprovod zajistila skupina Úžas v rytmu. Čtyři z pěti kompostů dostaly každý svého obhájce, kterými byli ekolog Martin Bursík, zpěvačka Petra Černocká, moderátorka Petra Kruntorádová a držitelka zvláštní ceny ze soutěže Miss Kompost 2009 Adéla Kubíčková. Pátý kompost obhájce neměl, jeho majitel se rozhodl obhajovat jej sám, což byla v letošním roce novinka.

Obhajoby jednotlivých kompostů byly proloženy již tradičně módní přehlídkou. Modely byly vyrobeny studentkami SUPŠ z Uherského Hradiště a předvedeny dívkami a ženami spřízněnými s občanským sdružením Ekodomov.

A kdo si nakonec odvezl ceny? Na prvním místě se umístil dvoukomorový kompost z lískového proutí manželů Koukolových z Prahy obhajovaný Saxanou Petrou Černockou. Druhé místo obsadila hned série kompostů, kterou má na své zahradě paní Marie Strumínská z Českých Budějovic. Paní Marie oslnila nejen svými komposty, ale také básní, kterou složila. V tomto případě se obhajoba povedla moderátorce Petře Kruntorádové. Třetím místem se může pochlubit pan Vít přezdívaný Spído z Hradce Králové, majitel doma vyrobeného vermi (žížalího) kompostéru. Pan Spído se takto úspěšně obhájil sám. Zvláštní cenu "za rozvoj komunitního kompostování" dostala též paní Ing. Eva Tylová, místostarostka Prahy 12.

Součástí akce bylo rovněž divadelní představení o návratu živin do půdy určené dětem i dospělým "Vivat Kompostela aneb Jak se jádřinec Rubín vrátil tam, odkud přišel". U informačního stanu Ekodomova mohly děti pomocí mikroskopu pozorovat přímý přenos z kompostéru na velkoformátové obrazovce a jejich rodiče mezitím získali informace o možnostech kompostování a sběru bioodpadu. Ekodomov v rámci akce představil i novinku ze svého e-shopu: praktický a odolný kompostér z modřínového dřeva, jehož sestavení zabere sotva pár minut.

K dobré atmosféře akce určitě přispělo i krásné počasí, stejně tak jako velmi příjemný areál firmy Countrylife obklopený přírodou, přitom co by kamenem dohodil z Prahy.

Říkáte si, že máte také na zahradě nebo doma kompost, který by se mohl proslavit? Stačí sledovat stránky www.ekodomov.cz a přihlásit jej do soutěže Miss Kompost 2012.


Kontakt:
Ing. Alena Přibáňová, email: alena.pribanova@ekodomov.cz, tel.: 739 301 708

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů