Úterý, 23. dubna 2024

Při explozi v jaderném zařízení ve Francii zemřel jeden člověk

Při explozi v jaderném zařízení ve Francii zemřel jeden člověk

Skládku radioaktivního materiálu v zařízení Marcoule na jihu Francie zasáhl v pondělí požár. Server deníku Libération v té souvislosti informoval i o explozi. Jeden člověk při ní zemřel. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé.
Evangelia Petitová z agentury pro jadernou bezpečnost výbuch potvrdila, ale odmítla poskytnout další informace. Explozi potvrdily i úřady v departementu Gard, ale ani ony nezveřejnily další podrobnosti.

K nehodě došlo v místě, kde se zpracovává vyhořelé palivo. Také se tam vyrábí smíšené palivo MOX z obohaceného uranu a z plutonia z vyřazených jaderných zbraní. Není tam žádný reaktor. Palivo MOX se používalo ve třetím reaktoru ve Fukušimě.

Agentury upozorňují na nebezpečí úniku radioaktivity do ovzduší. Úřady případ řeší jako závažný únik radioaktivního materiálu. Policie však vyloučila možnost kontaminace půdy. Pro jistotu ale byla vytyčena bezpečnostní oblast.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů