Pátek, 29. března 2024

Ve Středočeském kraji je 606 starých ekologických zátěží

Ve Středočeském kraji je 606 starých ekologických zátěží

Ve Středočeském kraji je podle Systému evidence kontaminovaných míst 606 starých ekologických zátěží. V té nejrizikovější kategorii A3 jich je 26, ve druhé A2 jich je 18. Ekologičtí aktivisté označují za nejnebezpečnější chemičku Spolana Neratovice na Mělnicku, kde je kontaminována zemina a spodní vody. Nejvíce tam životní prostředí i lidi v okolí podle aktivistů z Greenpeace ohrožuje rtuť, ale i DDT, toluen, haxachlorcyklohexany, chlorované alifatické uhlovodíky a další chemické látky.

Stát zvažuje, že některé ekologické zátěže nechá odstranit v rámci superzakázky za desítky miliard korun. Tendr se týká 510 lokalit po celém Česku. Nejlevnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun, vyplývá z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí po otevření obálek s nabídkami. Zatím ale není jasné, zda vláda zvolí tento způsob řešení, nebo velký tendr zruší a vydá se cestou dílčích projektů. Kritici míní, že v supertendru by stát za odstraňování zátěží zaplatil víc, než je nutné.

Pokud jde o staré ekologické zátěže ve Středočeském kraji, ministerstvo životního prostředí předpokládá, že ve Spolaně v lokalitě staré amalgámové elektrolýzy (SAE), kde se vyráběl chlor, je celkově znečištěno 79.470 tun zeminy a konstrukcí. "Celková bilance rtuti je 158.346 kilogramů. Zatím se odtěžilo jen minimum, hlavně se likvidovaly smetky v budově a střecha," řekla ČTK mluvčí ministerstva Michaela Jandeková.

Konzultant Greenpeace Miroslav Šuta ČTK sdělil, že podle něho je jen na břehu Labe u Spolany více než 250 tun rtuti a její koncentrace jsou tam obrovské. Už před několika lety v tomto místě ekologičtí aktivisté našli koncentrace v řádech gramů až desítek gramů na kilogram, nyní koncentrace testují znovu. "Od dvou až tří gramů se vyplatí ve světě komerčně těžit zásoby nerostů, aby se těžila rtuť. Ve Spolaně by se tam tedy v uvozovkách dal otevřít důl na rtuť," míní Šuta.

Likvidace SAE má stát 600 milionů korun. Dalším velkým problémem neratovické chemičky je kontaminace spodních vod toluenem a chlorovanými uhlovodíky v severozápadní části areálu. Podle MŽP přijde tato likvidace na asi 700 milionů korun. "Aby se to nezhoršovalo, tak se musí voda neustále odčerpávat," doplnil Šuta.

Druhou nejproblematičtější starou ekologickou zátěží v kraji jsou podle ekologů Lučební závody Draslovka v Kolíně, kde je kontaminována půda chemickými látkami a ropnými produkty. Patří také do nejrizikovější skupiny. Z Draslovky unikly například v lednu 2006 do Labe smrtelně jedovaté kyanidy a zamořily 83 kilometrů řeky. "Ve Spolaně i v Draslovce jsou zátěže problematické tím, že je (to) blízko Labe, takže v případě nějaké další povodně hrozí vyplavení," uvedl Šuta.

Půda a podzemní vody v Poldi Kladno jsou zasaženy také ropnými látkami a těžkými kovy. Kladno chce s odstraněním starých ekologických zátěží začít v okolí někdejší huti Koněv, kde by měla v budoucnosti vzniknout obytná zóna. Náklady se odhadují na 150 milionů korun, řekl ČTK před časem primátor Dan Jiránek (ODS).

Míst poznamenaných z minula prohřešky vůči životnímu prostředí je ve středních Čechách řada. Bývalé vojenské prostory, průmyslové areály a skládky dodnes nesou následky nevhodného skladování nebezpečných látek či neekologické výroby. Patří tam například Bývalá úpravna uranové rudy u Příbrami, areál bývalého podniku Styl v Pátku na Nymbursku nebo letiště Boží Dar v Milovicích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů