Pátek, 19. dubna 2024

Duhovky Hnuti DUHA: Benefiční koncert ke dvacetinám Sedmé generace

Duhovky Hnuti DUHA: Benefiční koncert ke dvacetinám Sedmé generace
  1. NAROZENINY: Benefiční koncert ke dvacetinám 7.G
  2. FARMÁŘSKÉ TRHY: Založte si vlastní
  3. PRAHA: Vytáhněte bicykly
  4. PŘÍRODA: Přehrada v Krkonoších nebude

NAROZENINY
Benefiční koncert ke dvacetinám 7.G

Všechny příznivce a příznivkyně našeho časopisu Sedmá generace srdečně zveme na benefiční koncert ke dvaceti letům 7.G, který proběhne v pátek 23. září na nádvoří brněnského Domu pánů z Kunštátu. Můžete se těšit na Zelené koule, zpěváka kapely Květy Martina E. Kyšperského, Tara fuki a Longital. Kromě poslechu zajímavé hudby a debatování o tom, co pro vás Generace znamenala a znamená, se můžete zúčastnit dobročinné dražby, v níž bude Mojmír Vlašín nabízet pozoruhodné předměty. Výtěžek z koncertu a dražby - doufáme - vypomůže Sedmé generaci v těžkých finančních časech.

Lístky v ceně 150 Kč si můžete koupit v redakci Sedmé generace (Hnutí DUHA, Údolní 33), v kavárně Trojka (Dominikánská 9) a v Domě ochránců přírody - Ekologickém institutu Veronica (Panská 9). Přespolní si mohou lístky zarezervovat na e-mailové adrese sgenerace@hnutiduha.cz. Na místě v den koncertu bude vstupenka stát 200 Kč. Děkujeme vám za šíření koncertní zvěsti a těšíme se na shledání! Více se dozvíte na webu 7.G nebo na facebookové stránce koncertu.

FARMÁŘSKÉ TRHY
Založte si vlastní

Rádi byste nakupovali zdravé a místní jídlo, ale nemáte kde? Pokud právě ve vašem městě postrádáte farmářský trh, můžete ho založit. Jak na to vám poradí nová publikace Čerstvé a místní potraviny pro vaše město: Jak založit farmářský trh, kterou právě vydalo Hnutí DUHA. Určena je zejména úřadům, sdružením a také jednotlivcům, které se chtějí do zakládání pustit. V textu najdete tipy, jak by trhy měly vypadat, informace o vhodném sortimentu i praktické rady, jak zajistit prodej zboží českého původu a jak s organizací trhu vůbec začít. Navíc se s vámi podělíme o praktické zkušenosti z Ostravy-Poruby, kde jsme letos s otevřením takových trhů pomohli. Publikace je ke stažení na webu.

PRAHA
Vytáhněte bicykly

Pražští milovníci kol se v nejbližších dnech mohou na dvě zajímavé akce. V sobotu 17. září se chystá Cyklozvonění, které zájemcům představí síť bezpečných cyklotras pro cesty do práce, do školy i na rodinnou vyjížďku a kromě toho nabídne zajímavý program pro malé i velké. Nechte si seřídit vlastní kolo, vyzkoušejte o čem je bikesharing a nechte své děti vyřádit v závodu koloběžek. Více o Cyklozvonění zde.

Následující sobotu 24. září pak startuje Velká podzimní cyklojízda, tentokrát z Rumunské ulice na Vinohradech, která umožní vychutnat si plynulou jízdu přes centrum Prahy až na Letnou. Přijeďte a ukažte tak politikům na magistrátě, že chcete bezpečnější podmínky pro cyklisty, více cyklostezek a čistější vzduch také v Praze. Kudy se pojede zjistíte na webu cyklojizdy.cz

PŘÍRODA
Přehrada v Krkonoších nebude

Dobrá zpráva pro přírodu i všechny návštěvníky Krkonoš! Dlouhá léta plánovaná přehrada Vilémov, která by výrazně proměnila část hojně navštěvovaných hor, se stavět nebude. V minulých dnech se na tom dohodla ministerstva zemědělství a životního prostředí. Nádrž na pitnou vodu měla začínat u Harrachova a končit v Rokytnici nad Jizerou - ohrožovala tak zejména cenné oblasti v Jizerském dole. Zmizely by obří hrnce v korytě Mumlavy, bučiny a smíšené lesy s jedlí, které jsou domovem chráněného lejska malého, unikátní botanické lokality či zimoviště netopýrů ve štolách. Kromě toho by voda z české strany odřízla Harrachov. Podrobnosti zde.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů