Úterý, 19. března 2024

Co dál? Vyhodnotit, nevybrat vítěze, a tendr rozdělit

O polovinu dražší. Nabídky všech tří účastníků ekotendru jsou zhruba o polovinu vyšší, než s čím počítaly jediné zatím dostupné odhady škod

Co dál? Vyhodnotit, nevybrat vítěze, a tendr rozdělit

Otevřením obálek anabáze zvaná ekotendr nekončí. Tři roky trvající výběrové řízení se pouze z fáze podávání nabídek přesunula do fáze vleklého rozhodování. Na jehož konci s velkou pravděpodobností žádné rozhodnutí nebude.

Zakázku, kterou se chtěl stát jedním tahem zbavit všech zbývajících ekologických škod, provázely od začátku spory a podezření z machinací. Zůstal vlastně jen jediný velký zastánce - ministr financí Miroslav Kalousek. Ostatní vládní politici a zejména premiér Petr Nečas dávají od ekozakázky ruce pryč. V nedávném rozhovoru Nečas HN řekl, že jako nepravděpodobnější variantu vidí doběhnutí ekozakázky a následné nevybrání vítěze. Po otevření obálek - a zjištění, že všichni zájemci nabízejí cenu o polovinu vyšší, než se čekalo - je tato varianta víc než pravděpodobná.

Co bude dál?

Jednou z možností je návrat ke starému systému, v němž již bylo na sanace 400 lokalit do roku 2008 rozděleno na 45 miliard korun. "Jsme pro rozdělení na jednotlivé či menší zakázky," říká šéf Věcí veřejných Radek John. Mělo by to podle něj umožnit účast i menších firem a snížit celkové náklady.

"Vláda by měla tendr zrušit a nevybrat vítěze," říká i David Ondráčka, ředitel Transparency International. "Pak by měla vláda vybrat alternativní scénář, nejlépe provádět soutěže na jednotlivé lokality. Vláda by měla také na všech lokalitách provést podrobné ekologické a geologické rozbory, které jsou pro sanaci potřeba. To pomůže znovu identifikovat problémy a určit jejich reálnou cenu."

Za jednotlivé tendry se staví i bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. "Tendry by mohly být vypisovány například formou elektronických aukcí," dodal.

Skupiny menších zakázek

Další z možností, o které se uvažuje, je rozdělení zakázek do několika menších skupin, o které by se dále soutěžilo. To navrhuje například premiér Nečas.

I tato varianta však naráží na kritiku. U mnohých zakázek je totiž často záruka státu mnohem vyšší než reálné náklady na likvidaci škod. Při seskupení zakázek tak může hrozit vytvoření "výhodných balíků", o které se firmy poperou, a naopak balíků, které nikdo chtít nebude.

Preference těchto zakázek hrozí i v případě současného ekotendru. "Investor nyní může tři roky sanovat ty technologicky snadnější části zakázky, poté může třeba vstoupit do konkurzu a vláda bude mít stále na krku obtížnější sanace. A bude ji to stát mnoho miliard," říká Ondráčka.

"V případě jednotlivých aukcí je možné po firmách požadovat jistiny ve výši dané nabídky. Zabránilo by se tak odstoupení zájemce před vyčištěním lokality či ztrátám při jeho krachu," navrhuje řešení Bursík.

Arbitráže ze strany společností, které již podaly své nabídky, se ani premiér Petr Nečas, ani ministr financí Kalousek nebojí. Vláda se podle nich pojistila možností žádného zájemce v ekotendru nevybrat.

Hrozí arbitráže?

Při zrušení ekozakázky nicméně existuje jiné riziko. Stát se při privatizaci podnikům zavázal vyčistit některé lokality již k roku 2015. Pokud nyní nevybere žádného vítěze ekologického megatendru a bude zakázky soutěžit jednotlivě, nemluvě o tom, že se bude muset dohodnout nový způsob zadávání, hrozí velké zpoždění.

Podle Ondráčky firmy stát do urychlených sanací netlačí. Navrhuje ale řešení. "Vláda by mohla zakázky rozdělit do tří kategorií: urgentní, kde tlačí buďto podnik nebo ekologická katastrofa, s mírným rizikem a nakonec ty, kde žádné riziko netlačí a které mohou počkat," vysvětluje.

Zpolitizovaný ekotendr

Otázka prosazení ekotendru se dnes stala spíše otázkou politickou než ekonomickou. Proti rušení tendru kvůli "politickým šarvátkám" se ohradil obchodní ředitel společnosti Marius Pedersen. Jako spor mezi Nečasem a Kalouskem vidí problém i brněnský politolog Lubomír Kopeček.

Jak uvedl pro HN, osud tendru může záviset na vůli ministra financí ustoupit premiérovi. "Určující v tomto momentě je to, jak moc Kalouskovi záleží na ekozakázce a jak moc na přežití vlády," říká Kopeček. Události posledního měsíce podle Kopečka nasvědčují tomu, že zakázka je pro Kalouska velmi důležitá.

Anketa

Co říkáte na podané nabídky?

Miroslav Kalousek, ministr financí
Zakázka se nedá komentovat, dokud se neseznámíme s posudkem hodnotící komise. Na posudky od auditorů se nemůže podívat jen jeden člověk. Z hlediska transparentnosti a protokolu to musí udělat komise.

Martin Bursík, exministr životního prostředí
Kdyby vláda potvrdila vítěze, utratil by stát za sanace nejméně dvojnásobek toho, co je nezbytné. Navíc je zde ohromné riziko, že vítěz by začal na pro něj nejlukrativnějších lokalitách, na nichž by realizoval zisky v řádu stovek procent, a pak by se mu vyplatilo odstoupit od kontraktu i za sankci 1 miliardy korun.

Radek John, předseda Věcí veřejných
Potvrdilo se naše podezření, že tendr bude předražený. Když budou moci soutěžit i menší firmy, dosáhne se přijatelnější ceny s tím, že bude snadněji kontrolovatelné, aby se nekradlo. A po pravdě, Věci veřejné by nikdy nedopustily vyhlášení tohoto tendru tak, jak byl vyhlášen.

Zdeněk Zajíček, náměstek ministra financí
Nevím, jestli jsou navržené ceny dobré, nebo ne. Je na firmách, aby zvážily, co je podle nich přijatelné a my budeme mít stále v šuplíku posudky nezávislých firem. Zatím nevím, která cena je realistická. Nicméně 114 miliard korun je cena, která vychází z garancí, které stát poskytl v privatizačních smlouvách, takže ta cifra je úplně mimo.

David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR
Výší nabídek jsem překvapený. Potvrzuje to ale argumenty, které jsme proti zakázce měli od začátku. Jednak jsou nabídky o polovinu dražší než odhad ministerstva životního prostředí - na tomto základě by měla vláda vše zastavit. Druhý argument je, že jsou nabídky velmi blízko sebe. Naznačuje to kooperaci aktérů a může to nahrávat podezřením z kartelu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů