Pátek, 19. dubna 2024

LN: 14 zaměstnanců Národního parku Šumava dostalo výpověď

LN: 14 zaměstnanců Národního parku Šumava dostalo výpověď

Celkem čtrnáct zaměstnanců Národního parku Šumava dostalo tento týden výpověď pro nadbytečnost. Oficiálním důvodem je nařízení ministra životního prostředí Tomáš Chalupy (ODS) o úsporách nákladů, v jehož rámci by mělo park opustit do tří let 30 procent ze současných 300 pracovníků. Píší o tom dnešní Lidové noviny. Propuštění zaměstnanci a ekologové ale hovoří o snaze ředitele parku Jana Stráského zbavit se lidí, kteří nezastávají jeho názory na ochranu přírody a nesouhlasí s některými developerskými a stavebními projekty na Šumavě.

Mezi propuštěnými je například šéf státní správy parku Tomáš Hlavatý. Tato správa posuzuje projekty nových staveb v chráněné oblasti nebo uděluje výjimky ke kácení stromů a zásahům proti kůrovci. "V parku jsem pracoval takřka dvacet let a svému propuštění, po pravdě řečeno, příliš nerozumím. Práci našeho oddělení pravidelně kontrolovalo ministerstvo životního prostředí a nikdy nemělo žádné výhrady. Naopak nás označilo za nejlepší státní správu ze všech kontrolovaných," řekl Hlavatý.

Kromě něj ředitel Stráský propustil mimo jiné architektku, která vydávala posudky ke stavbám na území parku. "To nechápu, protože se jednalo o vynikající odbornici, která bránila legalizaci některých černých staveb," řekl Hlavatý. Z 12 současných zaměstnanců státní správy parku dostali podle něj čtyři lidé výpověď, což může oddělení výrazně oslabit. "Naše agenda totiž v posledních letech naopak narůstá," uvedl Hlavatý.
Vedle státní správy se propouštění týká i části vědecké sekce. Mezi propuštěnými se tak ocitl například Pavel Šustr, který vedl projekt telemetrického sledování zvěře. "Připadá mi paradoxní, že jsem byl za ochranářské názory propuštěn z ochranářské organizace," řekl LN Šustr. Byl propuštěn kvůli údajné nadbytečnosti, i když evropský grant na projekt telemetrie vyprší až na konci roku 2012.

Ekologičtí aktivisté propouštění označují za likvidaci základních funkcí národního parku. "Na jedné straně se propouští vědci a úředníci státní správy, na druhé straně Stráský vytváří nová pracovní místa a platí statisíce soukromé agentuře, která má v médiích zlepšit obraz současného vedení parku," upozornil Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Ředitel Jan Stráský nařčení odmítá. "Dostal jsem z ministerstva za úkol snížit personální náklady s tím, že do roku 2013 musím každý rok snížit počet zaměstnanců o deset procent," tvrdí Stráský. Většinu propuštěných údajně osobně z dřívějška nezná a určitě se tak nejedná o žádnou osobní mstu. Například Hlavatého ale zbavil na jaře postu náměstka, když mu "včas" nevydal povolení k použití biocidů proti kůrovci.

Hnutí Duha v dopise zaslaném ČTK tvrdí, že Stráský si na čistku odborných pracovníků pozval bývalého poručíka komunistické státní bezpečnosti Miroslava Miličku, kterého zaměstnal jako personálního šéfa. Chalupa po upozornění nařídil Stráskému, aby s ním ukončil spolupráci, tvrdí Duha. Osm zaměstnanců parku poslalo 2. září řediteli otevřený dopis (ČTK ho má k dispozici), ve kterém protestovali proti praktikám Miličky. Milička podle nich lhal, když po ukončení pohovorů konaných údajně za účelem přepracování jejich pracovních náplní, řekl jejich nadřízenému, že šest z deseti dotázaných vyslovilo nespokojenost s prací Hlavatého.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů