Čtvrtek, 28. března 2024

Klaus: Emisní povolenky jsou nesmysl a jejich zpoplatnění nesmysl na druhou

Klaus: Emisní povolenky jsou nesmysl a jejich zpoplatnění nesmysl na druhou

Do debaty o tom, zda mají firmy dostávat část emisních povolenek i nadále zdarma, nebo za ně platit, se včera vložil prezident Václav Klaus. "Považuji povolenky za naprostý nekonečný nesmysl blížící se nesmyslům, které jsme zažívali v komunistické éře. Jejich zpoplatnění je nesmysl na druhou. V tomto ohledu mám názor shodný, jako má Sokolovská uhelná," řekl Klaus agentuře ČTK při návštěvě Sokolovska, jejíž součástí bylo i jednání s místními podnikateli.

Povolenky byly včera na programu jednání vlády. Ta ale rozhodnutí odložila. Proti bezplatnému rozdělování povolenek je hlavně ministerstvo financí, podle kterého budou desítky miliard za povolenky chybět ve státním rozpočtu.

Ministr financí Kalousek včera řekl, že má připravené tři varianty, o kterých bude příští týden v pondělí a úterý jednat s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem a ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou.

"Jsem přesvědčen, že do příští středy východisko nalezneme. Některé varianty se už rýsují," uvedl po jednání vlády Kalousek bez dalších podrobností.

Ministerstvo životního prostředí chce bezplatné rozdělování emisních povolenek zachovat, protože firmy přislíbily, že výměnou budou investovat do ekologických opatření.

Vláda musí žádost o bezplatné povolenky předložit Evropské komisi do konce září.

Česká republika si spolu s dalšími zeměmi vymohla v Evropské unii výjimku, podle které může v letech 2013 až 2020 část povolenek (ekvivalent jedné tuně vypuštěného CO<sub>2</sub>) výrobcům energie bezplatně rozdělit. Konkrétně jde o 108 milionů povolenek. Cena bezplatně udělených povolenek za sedmileté období se odhaduje na zhruba 50 miliard korun.

Podle Kalouska by však tyto peníze mohly významně přispět ke stabilizaci rozpočtu. Firmám by proto ministr rád alespoň část těchto bezplatných povolenek prodal. Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro HN z minulého týdne uvedl, že by se mohlo jednat o 25 až 35 procent těchto povolenek.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů