Čtvrtek, 28. března 2024

ELEKTROWIN vyhlašuje Železný týden

Zapojit se může každý - sběrná síť elektroodpadu dnes pokrývá celých 93 % obyvatel

ELEKTROWIN vyhlašuje Železný týden

Pražské náměstí Míru a brněnské Moravské náměstí byly dnes ráno zasypány tunami vysloužilých elektrospotřebičů - pračkami, vysavači, mikrovlnkami... Cílem organizátora akce, kolektivního systému ELEKTROWIN, je upozornit na černé skládky a možné následky netřídění odpadu. Hromady vysypaných vysloužilců přitom představovaly jen desetinu toho, co se v každém z obou měst za měsíc vybere. Také proto ELEKTROWIN vyhlásil celorepublikový Železný týden.
šrot"Navazujeme na tradici Železných sobot, které se pravidelně konají na vesnicích v celé republice již několik desítek let. A ačkoli má dnes už každý z nás možnost snadno třídit nejen běžný ale i elektro odpad, ne všichni to děláme," uvádíRoman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN a dodává: "Možnosti ekologické recyklace jsou téměř na každém rohu. Sběrnou síť ELEKTROWINu tvoří přes 8000 míst a pokrývá 93 procent obyvatel. Zapojeno je do ní téměř 1000 sběrných dvorů, skoro 2600 prodejen elektra, více než 700 škol a přes 4000 mobilních svozů." Prostřednictvím husté sítě sběrných míst vybral ELEKTROWIN jen za uplynulý rok 25 448 tun vysloužilců, což představuje úsporu 15 milionů litrů ropy a bezmála 300 milionů kilogramů CO2.
Češi z dlouhodobého hlediska patří mezi poctivé "recyklátory" zejména lednic. Ve zpětném odběru ostatních velkých spotřebičů (praček, sporáků, myček...) a drobných spotřebičů, jako jsou vysavače, holicí strojky, vrtačky či žehličky však za světem výrazně zaostáváme. "38. týden (19. - 25. září) je pro nás proto týdnem Železným. Netajíme se tím, že chceme zvýšit zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení. Správnou recyklací totiž bráníme úniku nebezpečných látek do přírody. Za posledních pět let se tak podařilo bezpečně zlikvidovat přes 400 tun nebezpečných materiálů, především freonů," vysvětluje Roman Tvrzník.
Občané mohou vysloužilce nosit buď do sběrných dvorů, odevzdat u prodejce, když si kupují nový, ve škole zapojené do projektu Ukliďme si svět či sboru dobrovolných hasičů zaregistrovaných do programu Recyklujte s hasiči. Nebo v rámci mobilních svozů obcí. Vedle Dne Země, Dne čistého ovzduší, Dne zdraví, Světového dne životního prostředí a dalších ekologicky laděných významných dnů, přibývá i týden recyklace, tedy Železný týden.
Více informací o místech zpětného odběru včetně jejich mapy najdete na internetových stránkách www.elektrowin.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů